Gastro Hradec Vitana Cup 2014
19. ročník národnej súťaže kuchárskeho a cukrárskeho umenia s medzinárodnou účasťou
Žilinský zväz kuchárov a cukrárov ma dôvod na dvojitú oslavu. Jeho členom sa podaril husársky kúsok. Po druhom roku od jeho narodenia jeho členovia získali prvé medzinárodné ocenenie a to hneď dva krát. Nakoľko nebola tento rok možnosť súťaže teamov, súťažiaci bol iba jeden, no my sme súťažili a vyhrali viacerí. Bronzovú medailu a celkové piate miesto v kategórií K/1 získal Milan Bušovský šéfkuchár Grand Brasserie Žilina a František Plavý. Ďalšími ocenenými boli Tomáš Pleva sous chef a Vladimír Lokšík executive chef Hotel Diplomat Rajecké Teplice, ktorí získali striebornú medailu a celkové tretie miesto v kategórií K/1.
Oba teamy pripravovali :
- slávnostnú misu pre osem osôb s dvoma omáčkami
- tri inovatívne hlavné jedlá pripravené za tepla vystavené za studena
Sme hrdí na našu prácu, ktorá je nám živobytím a tiež koníčkom zarytým hlboko v srdci. A ten pocit, keď získate ocenenie Vám nikto nevezme a nezaplatí. Chce to síce veľa trpezlivosti a vytrvalosti, no kto to nezažil neuverí.
Naše odporučenie: „ Kto chce byť kuchár musí to robiť naplno a od srdca, nevzdať po ani po treťom ani desiatom neúspechu, ten úspech raz príde a možno keď bude nečakaný“.
Slávnostná misa pre 8 osôb:
- Zubáč plnený mušľou, medvedím cesnakom v póre
- Sous vide Mahi mahi s fazuľou a grilovanou paprikou
- Losos v baklažane a paštrnáku
- Plnený ružičkový kel s karfiolovým pyré a sušenou paradajkou
- Baby cuketa plnená karotkovým pyré s pohánkou a žltou mrkvou
- Rizoto v morskej riase s dvojfarebnou paprikou a zelenou špargľou
- Omáčky: Redukcia z čierneho piva, Homárová omáčka s chilli
Tri inovatívne hlavné jedlá
- Welinghton z bravčovej panenky s hubami, pórom, hráškové pyré, sušené cherry paradajky plnené baklažánom s chrenom a šalviou, grilovaná šalotka holandská omáčka
- Makrela s cuketou, baby mrkvou a špenátom, kreveta s medvedím cesnakom na šaláte z morských rias, grilovaný baby patizón plnený chilli, tofu, paštrnákové pyré vínna redukcia
- Balotína z prepeličích pŕs plnená bielou špargľou a žltou mrkvou údená na pilinách , šafranové rizoto s cuketou, smrčky plnené kelovým pyré a petržlenová espuma