Prešovský klub SZKC 7.júna 2017 organizoval súťaž vo varení MAČANKY pod názvom „ Chute Šariša“ Súťažiaci mali za úlohu pripraviť 5 litrov MAČANKY.
Do súťaže vo varení tohto chutného a obľúbeného jedla sa zapojilo 13 účastníkov.
Všetci používali svoje originálne receptúry a verili, že vyhrá práve tá ich. Súťažiaci si do metropoly Šariša priniesli už uvarenú pochúťku. Obľúbenú východniarsku mačanku hodnotila odborná aj laická porota. Výťažok z „Mačanky“ bol darovaný „ Detskému domovu na Požiarnickej ul.č 3 v Prešove“.
Hodnotenie laickej poroty: Zvedavci ju ochutnávali a keď im chutila, ,ohodnotili ju odovzdaním žetónu Práve ich počet rozhodol o umiestnení súťažiacich. Vyhral ten, kto ich zozbieral najviac. Víťazi si odniesli aj pekné ceny. Oceňovalo sa prvé, druhé a tretie miesto, ktoré boli ohodnotene aj peknými vecnými cenami.
Poradie ocenených súťažiacich podľa laickej poroty:
1.miesto získal Ľuboš Štefanič – Prvá Prešovská Stravovacia Spoločnosť
2.miesto získal Matúš Paľa – Košický klub kuchárov a cukrárov
3.miesto získal Peter Jaroš – Hotel Patriot Vranov nad Topľou
Hodnotenie odbornej profesionálnej poroty sa zakladalo na posudzovaní všetkých atribútov gastronomických súťaží, pri ktorých najväčší počet bodov sa prideľuje za vzhľad a chuť pripravovaného pokrmu.
Poradie ocenených súťažiacich podľa odbornej, profesionálnej poroty:
1.miesto získal Peter Jaroš – Hotel Patriot Vranov nad Topľou
2.miesto získal Igor Ubersax – Reštaurácia Šport Prešov Solivar
3.miesto získal Radovan Budzák Tatranský klub kuhárov a cukrárov
Výhercom srdečne blahoželáme a tešíme sa na stretnutie aj s ostatnými zúčastnenými ako aj s návštevníkmi akcie na budúcom ročníku súťaže.
Ivan Kopčák, predseda Prešovského klubu SZKC