V rámci 24. ročníka Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2017 usporiadal Slovenský zväz kuchárov a cukrárov II. ročník najprestížnejšej súťaže o najlepšieho kuchára Slovenskej republiky. O titul „Majster kuchár SR 2016/2017“ prišlo do finálového kola zabojovať 5 kuchárov z radov členov i nečlenov SZKC.
Záštitu nad súťažou prevzal:
Bc. Miroslav Kubec , Kontinentálny riaditeľ Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre Strednú Európu a prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky
Generálnym partnerom súťaže bola spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o
Finále súťaže sa konalo v expozícii spoločnosti METRO Slovensko vo Výstavnom a kongresovom centre INCHEBA Bratislava 29. januára 2017.
Súťaž hodnotili dve hodnotiteľské komisie:
Technická komisia
ktorá sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na zručnosti súťažiacich , prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu a mala právo degustácie už v priebehu prípravy a pred podávaním pokrmov.
Predsedom komisie bol pán Václav Forman, predseda Moravsko – Sliezkej pobočky AKC ČR, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre celosvetové súťaže WACS
Členmi komisie boli: Branislav Križan, prezident SZKC a Ivan Vozár, manažér Slovenského národnému tímu kuchárov a cukrárov, obaja certifikovaní hodnotiaci komisári WACS pre súťaže v Slovenskej republike.
Degustačná komisia
Ktorá bola úplne vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na pracovisko. Súťažné jedlá boli predkladané pod pseudonymami súťažiacich. Úlohou komisie bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem.
Predsedom komisie bol pán Maroš Hruška, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre celosvetové súťaže WACS , člen Írskej asociácie kuchárov. Členmi komisie boli páni Vojtech Artz, zástupca spoločnosti METRO Slovensko, Jozef Hromjak, šéfkuchár reštaurácie ZORE v Košiciach a Lukáš Dὅrnhofer, certifikovaní hodnotiaci komisári WACS pre súťaže konané v SR.
Obe komisie hodnotili podľa pravidiel WACS.
Titul Majster kuchár SR 2016/2017 získal
pán Peter BRACHO šéfkuchár Hotel****Liptovský dvor
člen Bratislavského klubu SZKC
Súťažné menu
Predjedlo: Zaúdený konfitovaný filet zubáča, tekvicové pyré, suflé z prepeličieho vajíčka, zemiaková pralinka, vínová omáčka, chipsy z kyslej kapusty
Hlavný chod: Pečený roštenec v kruste z ihličia, roláda plnená tukovým okom, cesnakovo-cibuľové pyré, espuma z údenej bravčovej masti a bryndze, pečená mrkva, hovädzí demiglase
Múčnik: Makovo-jablková štrúdľa, krupicová pena s badiánom, slivkový sorbet so slivovicou, čokoládové bubliny, orechová posýpka
Na druhom mieste sa umiestnil pán Róbert TATAI
Hotel Villa Rosa Dunajská Streda
Súťažné menu
Predjedlo: Konfitovaný zubáč s karfiolovými textúrami
Hlavný chod: Hovädzia roštenka s maslovou tekvicou a krvným pudingom
Dezert: Čokoládový mousse s cviklovým lekvárom a šponge piškótou
Na treťom mieste sa umiestnil pán Ondrej KUNC
chef de partie, Ashford Castle ***** v country Mayo, Írsko
člen Košického klubu SZKC
Súťažné menu
Predjedlo: Pošírovaný filet zubáča v portskom víne, ,ragú zo zeleru, zelených jabĺk s vlašskými orechmi a medom, smotanová redukcia s čerstvým kôprom
Hlavný chod: Rolovaná roštenka Qualivo so slaninou, sušenými hríbmi a bylinkovou krustou, pripravená technológiou sous vide, tekvicové pyré s pučeným hráškom, pečenou cviklou a mrkvou
Dezert: Čokoládová tortička s ganache z bielej čokolády, pomaranča a škorice, pena z jogurtu, čerstvej vanilky a mäty karamelizovaná čokoláda
Ďalšími finalistami (v abecednom poradí) boli:
Miroslav Nádašský, Šéfkuchár Penzion Rosenthal Ružindol
Tomáš TÁBORSKÝ, Šéfkuchár Chataeau Rúbaň
—
Mediálny partner súťaže: GASTRO – Revue gastronómie a cestovného ruchu.
Ceny do súťaže venoval generálny partner SZKC: METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o,
Veľmi pekne ďakujeme a víťazom i všetkým súťažiacim úprimne blahoželáme.
Fotogaléria: MAJSTER KUCHÁR SR 2016/2017
Autor fotiek: Desana Dudášová a archív SZKC