Priebeh 10. ročníka postupovej celoslovenskej súťaže Skills Slovakia junior GASTRO METRO CUP 2020/2021, vyhlásenej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR ,trocha skomplikovala zdravotná situácia spôsobená pandémiou COVID 19 a opatreniami, ktoré ju sprevádzali. Výberové a taktiež semifinálové kolo súťaže sa museli, vzhľadom na vyhlásenie núdzového stavu , konať dištančnou formou.
Našťastie sa zdravotná situácia na Slovensku zlepšila natoľko, že finálové kolo súťaže sa už mohlo konať prezenčnou formou aj keď s vylúčením širokej verejnosti. Súťažiacich prišli podporiť ich majstri odbornej výchovy a pedagogický sprievod.
Finále súťaže sa , za dodržania prísnych hygienických opatrení, konalo v Bratislave .Súťaž prebiehala v novovybudovanom kuchynskom štúdiu spoločnosti SEBA Senátor Banquets s.r.o vybavenom špičkovou gastronomickou technológiou, ktorá dovoľovala súťažiť trom žiakom v rovnakom čase.
Mali za úlohu pripraviť 3 porcie moderného teplého pokrmu s prílohami vychádzajúceho z kulinárskych tradícií svojho regiónu . Základnou surovinou bola bravčová panenka.
Všetko v časovom limite 120 minút. Výzva pre mladých odborníkov , ako ukázať svoju šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu tohto odboru pred odbornou verejnosťou.
Výsledky ich práce posudzovali komisie zložené z hodnotiteľov certifikovaných podľa kritérií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike. Ani jeden hodnotiteľ nebol v konflikte záujmov.
Hodnotilo sa v zmysle Smerníc a hodnotiacich kritérií WACS. Čo znamená, že všetkým súťažným jedlám boli pridelené body a na základe týchto bolo súťažné jedlo zaradené do zlatého, strieborného a lebo bronzového pásma hodnotenia.
Hodnotitelia sa zamerali na hygienu, ochranu zdravia a čistotu priestorov kuchyne pri každej súťažnej úlohe, dodržiavanie gastronomických pravidiel, kreativitu, prípravu pracoviska, využitie surovín, chuť jedla, minimalizovanie odpadu surovín. Ďalej na hospodárenie, schopnosť riešiť problémy a nečakané situácie pri technológii spracovania, komunikačné schopnosti, schopnosť pohotovo reagovať, profesionálny prístup k práci a profesionálne vystupovanie za každých okolností.
Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí dokázali vytvoriť moderné slovenské jedlo s využitím nových pracovných postupov a zaujímavých kulinárskych úprav pri splnení náročných hodnotiacich kritérií.
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov ako odborný gestor súťaže ďakuje spoluorganizátorovi súťaže Štátnemu ústavu odborného vzdelávania – ŠIOV a taktiež sponzorom, ktorí aktívne prispeli pri realizácii súťaže: spoločnosti SEBA Senátor Banquets s.r.o Bratislava, spoločnosti Berndorf s. r. o Žarnovica , spoločnosti Tescoma Púchov, spoločnosti DEBIC a spoločnosti ACCOM Banská Bystrica
To, že súťaž podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania dáva tomuto podujatiu svoju výnimočnosť, jedinečnosť.
Na základe výsledkov hodnotenia bolo stanovené poradie umiestnenia v celoslovenskom finálovom kole súťaže:
Na stiahnutie: Výsledková listina FINALE 2021 odbor kuchár junior