Finále súťaže sa konalo v Bratislave v rámci sprievodného programu Medzinárodného veľtrhu Danubius Gastro 2020 v Bratislave . Súťaž prebiehala v súťažnom kuchynskom štúdiu, vybavenom špičkovou gastronomickou technológiou, ktorú na tento účel zapožičali renomované spoločnosti FAGOR GASTRO ČZ a A-Z Gastro Banská Bystrica. Vybavenie štúdia umožnilo súťažiť trom žiakov v rovnakom čase.
Súťažiaci mali za úlohu pripraviť 4 porcie hlavného teplého pokrmu s prílohami v časovom limite 150 minút.
Podmienky finálového kola boli prísnejšie, keď súťažiaci pracovali formou MYSTERY BOXU, teda bez predchádzajúceho poznania surovín na prípravu jedál. Suroviny boli k dispozícií v potrebnom množstve z viac ako 40 druhov v MYSTERY BOX-E. Základnou surovinou bola bravčová panenka, , kuracie prsia, filet z lososa,. Ostatné suroviny boli rôzne cestoviny, zemiaky, zelenina, ryža, olej, koreniny, a suroviny používané v bežnej kuchyni. Špeciálne suroviny boli agar, gelan. Vylosovať si museli druh mäsa a následne k nemu vybrať ostatné suroviny. Na základe výberu mäsa a ostatných surovín na mieste s pomocou svojich pedagógov v časovom limite 30 minút vypracovali receptúru jedla. Na samotnú prípravu jedla potom mali časový limit 120 minút.
Výsledky ich práce nezávisle od seba posudzovali dve komisie – technická, a degustačná komisia, ktorá výsledky posudzovala bez poznania identity súťažiaceho , len pod určeným pseudonymom súťažiaceho. Na záver sa pridelené body oboch komisii spočítali a spriemerovali.
Prácu súťažiacich žiakov posudzovali dve hodnotiace komisie , ktorých členmi boli známe profesionálne osobnosti gastronómie.
Technická komisia:
- Maroš Hruška šéfkuchár siete reštaurácií Angelina Dublin, certifikovaný hodnotiteľ Svetovej organizácie kuchárskych spolkov WACS – Worldchefs pre súťaže na svetovej úrovni,
- Daniel Melicherik predseda Bratislavského klubu SZKC a kapitán Slovenského národného juniorského tímu kuchárov a cukrárov
- Ivan Vozár, člen Výkonného výboru SZKC,
Degustačná komisia:
- Richard Císar, šéfkuchár Hotela DIXON B. Bystrica
- Mgr Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu SZKC, šéfkuchár UNILEVER Slovensko
- Ján Košťálik, člen výkonného výboru SZKC
Všetci hodnotitelia SZKC sú certifikovaní podľa kritérií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike. Ani jeden hodnotiteľ nebol v konflikte záujmov.
Hodnotilo sa v zmysle Smerníc a hodnotiacich kritérií WACS. Čo znamená, že všetkým súťažným jedlám boli pridelené body a na základe týchto bolo súťažné jedlo zaradené do zlatého, strieborného a lebo bronzového pásma hodnotenia.
Hodnotitelia sa zamerali na prvom mieste na hygienu, ochranu zdravia a čistotu priestorov kuchyne pri každej súťažnej úlohe, dodržiavanie gastronomických pravidiel, kreativitu, prípravu pracoviska, využitie surovín, chuť jedla, minimalizovanie odpadu surovín. Ďalej na hospodárenie, schopnosť riešiť problémy a nečakané situácie pri technológii spracovania, komunikačné schopnosti, znalosť základov anglického jazyka, schopnosť pohotovo reagovať, profesionálny prístup k práci a profesionálne vystupovanie za každých okolností.
Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí dokázali vytvoriť moderné slovenské jedlo s využitím nových pracovných postupov a zaujímavých kulinárskych úprav pri splnení náročných hodnotiacich kritérií.
Na základe výsledkov hodnotenia bolo stanovené poradie umiestnenia celoslovenského finálového kola súťaže: Vysledkova listina FINALE 2020
Odborný garant –SZKC pod vedením prezidenta Vojta Artza v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania zorganizoval túto súťaž veľmi úspešne. Súťažné zameranie je začlenené do mechanizmu postupového kola súťaže na európsku súťaž, ktorá podporuje odborné vzdelávanie a prípravu v rámci Európy – EuroSkills. Súťaž výrazne podporili aj sponzori z oblasti gastronómie a odborný časopis GASTRO – revue gastronómie a cestovného ruchu, ktorý je partnerom SZKC a intenzívne spolupracuje so strednými školami v oblasti gastronómie.
Súťaž sleduje základné princípy a ciele zdravého a moderného stravovania a stolovania. Kvalita tepelnej úpravy je základom spokojnosti hosťa. Snaha o využívanie moderných pracovných postupov a kulinárskych úprav je predmetom záujmu súťažných komisárov – členov odborných komisií, ktorí s majstrami odborného výcviku vštepujú zásady správnej úpravy jedál v duchu využívania moderných technológií. Vytvorenie moderného slovenského jedla vyplýva zo sústavnej snahy o propagáciu slovenskej kuchyne. Juniorská súťaž Skills Slovakia – Gastro Junior chce prispieť k jej popularizácii a presadeniu v rámci medzinárodnej gastronómie
Súťažiaci preukázali adekvátnu odbornú pripravenosť s odbornými znalosťami v oblasti varenia pri nízkej teplote ( Sous Vide) to znamená varenie vo vákuu. Takmer všetky jedlá spĺňali podmienky európskych a svetových súťaži. Súčasné svetové trendy v gastronómii sa orientujú na návrat k tradíciám, príprave jedál prednostne zo surovín dopestovaných a dochovaných v regiónoch krajín, na ekonomické používanie a využívanie jednotlivých surovín a potravín v zmysle projektov ZERO WASTE – bez zvyšku. SZKC a METRO Cash & Carry v decembri 2018 podpísali memorandum o zapojení sa do takého svetového projektu
Súťaž prebiehala v príjemnej súťažnej atmosfére. A vo veľmi dôstojnom prostredí, ktoré si takáto významná súťaž právom zaslúži.. Poďakovanie patrí realizujúcim školám a organizátorovi pod vedením odborného garanta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý do budúcna má záujem zrealizovať aj ďalšiu kategóriu súťaže zameranú na cukrárov, ktorých v posledných rokoch stále ubúda a takáto prestížna súťaž má ambície motivačne pôsobiť na výber aj takéhoto profesijného gastronomického odboru . Odborná súťaž má teda ambíciu zvrátiť alebo aspoň spomaliť tento negatívny trend.
Poďakovanie patrí aj spoluorganizátorovi semifinálového kola súťaže v Nových Zámkoch – SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zdravotnícka ul. 3 Nové Zámky, odborným pedagógom škôl, ktorí pripravili žiakov na súťaž. Za medializáciu a metodickú a finančnú pomoc a prípravu odborným materiálov a brožúry súťaže patrí poďakovanie odboru podpory smerovania mládeže ŠIOV.