Staňte sa členom SZKC a využívajte zľavy na nákup zariadení a špeciálne ponuky. Zobraziť výhody →
Jazyk:

Veľký úspech členov Žilinského klubu SZKC v Írsku

V prvej polovici februára 2016 sa v írskom Dubline konala súťaž Panel of Chefs Ireland. Túto súťaž, ktorá má mnohoročnú históriu organizoval partnerský Írsky zväz kuchárov a cukrárov a obhajovať farby Slovenska na nej sa vybrali členovia Žilinského klubu SZKC Roman Pekný, šéfkuchár Hotela VILA NEČAS **** v Žiline a Martin Hoferica, kuchár Hotela DIPLOMAT **** Rajecké Teplice.

Súťaž prebiehala v štyroch kategóriách:
• raňajkové menu
• irish lamb-národné jedlo z jahńaciny 
• jedlo z kačky
• príprava 3-chodového menu

Roman Pekný a Martin Hoferica si vybrali kategóriu irish lamb-národné jedlo z jahńaciny. Keďže išlo o írske národné jedlo, niet divu, že v tejto kategórii bola konkurencia najvyššia. Prihlásilo sa do nej až 15 súťažiacich. Na prípravu dvoch porcií jedla mali súťažiaci k dispozícii časový limit 40 minút. Naši súťažiaci ho využili bravúrne a obaja získali také hodnotenie komisie pozostávajúcej z akreditovaných svetových komisarov WACS ,o ktorých je známe, že pri hodnotení sú nekompromisní, ktoré im obom vynieslo medaily v striebornom pásme. Aj keď zlatú medailu si odniesol domáci súťažiaci, získať striebro za národné jedlo krajiny, v ktorej súťaž prebieha, je obrovský úspech. A za čo to striebro je?

Striebrom ovenčené súťažné jedlo Romana Pekného:
Jahňacia kotletka v kruste z ľanových semiačok podávaná so zemiakovo-vanilkovým ragú,
suflé z tmavého chleba so sedanom a tekvicová espuma.

Striebrom ovenčené súťažné jedlo Martina Hofericu:
Pečený jahňací hrebienok v orechovej kruste na medovo- šalotkovom demiglace, s bataty- chrenovým ragú s nádychom chilli a pažítky, dekorovaný cviklovou penou a kaviárom z pažítky.

Obaja sa domov vrátili síce unavení, ale šťastní. Svoje ocenenia si vážia o to viac, že táto súťaž bola najobtiažnejšia z tých, ktorých sa doteraz zúčastnili.

Srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu nielen SZKC a slovenskej gastronómie, ale aj Slovenska na medzinárodnej úrovni.

Facebook
WhatsApp
Email
Print