Smernica č. 1/2014 o udeľovaní najvyšších vyznamenaní a ocenení Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a základné kritéria pre ich udeľovanie
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov (ďalej len SZKC) s cieľom oceniť mimoriadne pracovné výsledky, dlhodobú prácu, spoluprácu a podporu SZKC, za úspešnú reprezentáciu slovenskej gastronómie na zahraničných súťažiach a na poli gastronomickom a za výnimočné zásluhy pri napĺňaní cieľov SZKC, vydáva túto smernicu.
Čl. 1
Úvodné ustanovenia
Pri príležitosti Medzinárodného dňa kuchárov a cukrárov (20. október kalendárneho roka), na rokovaní Celoštátneho zasadnutia Valného zhromaždenia SZKC, pri významných životných jubileách, a pri iných výnimočných príležitostiach môže prezident SZKC udeliť najvyššie vyznamenania a ocenenia SZKC
SZKC môže udeliť ocenenia na základe písomného návrhu prezidenta SZKC, jednotlivých členov SZKC prostredníctvom predsedov regionálnych a odborných klubov SZKC alebo prostredníctvom členov Výkonného výboru SZKC a po následnom schválení a rozhodnutí Výkonného výboru SZKC.
Nižšie uvedené ocenenia sú najvyššími oceneniami, ktoré udeľuje Slovenský zväz kuchárov a cukrárov za dlhoročnú prácu a podporu SZKC, zásluhy za naplňovanie cieľov SZKC, za úspešnú reprezentáciu na zahraničných súťažiach na poli gastronomickom a za výnimočné zásluhy
O udelení vyznamenaní vedie Sekretariát SZKC presnú dokumentáciu.
Čl. 2
Druhy vyznamenaní a ocenení
Rád Sv. Vavrinca
Čestný diplom Rádu Sv. Vavrinca
Medaila Jána Babilona
Čestné uznania
Čl. 3
Kritéria udeľovania vyznamenaní a ocenení
RÁD SV. VAVRINCA
Najvyššie profesijné vyznamenanie SZKC, ktoré možno udeliť len platným členom SZKC za týchto podmienok:
- musí byť vyučený v odbore kuchár alebo cukrár, či vyštudovať odbornú gastronomickú školu , alebo po dobu minimálne 15 rokov pracovať pre rozvoj gastronómie
- ak dovŕšil vekovú hranicu 45 rokov
- minimálne dve volebné obdobia ( volebné obdobie 4roky), vykonávať funkciu prezidenta SZKC , viceprezidenta SZKC, predsedu, podpredsedu alebo aktívneho člena výkonného výboru klubu SZKC alebo výkonného výboru SZKC
- Významnú domácu i medzinárodnú prezentáciu SZKC a slovenskej gastronómie
- Za aktívnu spoluprácu a zvlášť významný prínos pre SZKC, ktorý nie je možné vyjadriť dlhodobou činnosťou
- Mimoriadne možno toto vyznamenanie udeliť prezidentom kuchárskych a cukrárskych zväzov a asociácií členských štátov WACS, prezidentovi SR a členom vlády SR, či najvyšším predstaviteľom vlád krajín, ktorých kuchárske a cukrárske asociácie a zväzy sú členmi WACS
ČESTNÝ DIPLOM RÁDU SV. VAVRINCA
Je najvyšším profesijným vyznamenaním SZKC, ktoré je určené pre tých, ktorí nie sú členmi SZKC.
Udeľuje sa za:
- za mimoriadny prínos dlhodobou činnosťou pre SZKC a gastronómiu najmenej po dobu 15 rokov
- za zvlášť významný prínos pre SZKC, ktorý nie je možné vyjadriť dlhodobou činnosťou
MEDAILA JÁNA BABILONA
BRONZOVÁ MEDAILA Jána Babilona
1. individuálnym členom:
- veková hranica bez obmedzenia rokov
- oceňovaný musí byť po dobu 3 rokov platným členom SZKC
- u juniorov súťažiacich za SZKC a školy, ktorí vzhľadom na svoj vek ešte nemôžu byť platnými členmi SZKC, sa započítava členstvo príslušnej školy a udeľuje sa za: aktívnu účasť na súťažiach organizovaných SZKC a minimálne 4 ročnú aktívnu prácu vo Výkonnom výbore SZKC alebo vo Výkonnom výbore klubu SZKC
2. sponzorom, kolektívnym členom alebo školám, ktoré musia byť minimálne 2 roky platným členom SZKC
Udeľuje sa za:
- mimoriadny prínos a podporu SZKC v aktívnej spolupráci po dobu minimálne 4 rokov
- samostatnú organizáciu dvoch domácich súťaží vyhlásených SZKC či akciu podobného rozsahu a druhu, výrazne podporujúcu SZKC
- aktívnu spoluprácu s príslušným klubom SZKC po dobu minimálne 1 volebného obdobia ( 4 roky), sponzorstvo a spoluprácu so SZKC (členstvo v SZKC nie je podmienkou)
STRIEBORNÁ MEDAILA Jána Babilona
1. individuálnym členom:
- veková hranica minimálne 24 rokov
- oceňovaný musí byť po dobu 6 rokov platným členom SZKC
Udeľuje sa za:
- účasť na minimálne dvoch republikových súťažiach organizovaných SZKC a na dvoch zahraničných súťažiach, zaradených do celosvetového kalendára súťaži WACS, z toho aspoň 1 x ako člen národného alebo regionálneho tímu SZKC, alebo ako individuálny súťažiaci za SZKC
- minimálne 1 volebné obdobie vo funkcii prezidenta SZKC alebo predsedu klubu SZKC, alebo vo funkcii viceprezidenta SZKC (4 roky )
- za minimálne 8 ročnú aktívnu prácu vo Výkonnom výbore SZKC alebo vo Výkonnom výbore klubu SZKC
2. kolektívnym členom alebo školám (musia byť členom SZKC)
Udeľuje sa za:
- organizáciu minimálne 4 domácich súťaží vyhlásených SZKC alebo akcií podobného charakteru či rozsahu, ktoré výrazne podporili rozvoj SZKC
- mimoriadne úspechy a aktívna účasť na domácich súťažiach organizovaných SZKC
- mimoriadny prínos, sponzorstvo, podporu a spoluprácu so SZKC v nepretržitom období 8 rokov (členstvo v SZKC nie je podmienkou)
ZLATÁ MEDAILA Jana Babilona
1. individuálnym členom:
- veková hranica minimálne 28 rokov
- oceňovaný musí byť po dobu 8 rokov platným a aktívnym členom SZKC
Udeľuje sa za:
- účasť na minimálne dvoch republikových súťažiach organizovaných SZKC a na troch zahraničných súťažiach, zaradených do celosvetového kalendára súťaži WACS, z toho aspoň 1 x na olympiáde kuchárov IKA Erfurt ako člen národného tímu SZKC alebo na dvoch olympiádach kuchárov a cukrárov IKA Erfurt ako člen regionálneho tímu SZKC, alebo ako individuálny súťažiaci za SZKC
- minimálne 2 volebné obdobie vo funkcii prezidenta SZKC alebo predsedu klubu SZKC, alebo vo funkcii viceprezidenta SZKC (8 roky )
- za minimálne 12 ročnú aktívnu prácu vo Výkonnom výbore SZKC alebo vo Výkonnom
- výbore klubu SZKC
2. kolektívnym členom alebo školám (musia byť po dobu 8 rokov platným členom SZKC)
Udeľuje sa za:
- u kolektívnych členov za organizáciu minimálne štyroch domácich súťaži vyhlásených SZKC, z toho minimálne dve s medzinárodnou účasťou, alebo aspoň jednu zaradenú do svetového kalendára WACS, či akciu podobného typu alebo rozsahu výrazne podporujúcu rozvoj SZKC
- mimoriadny prínos, sponzorstvo, podporu SZKC v nepretržitom období 12 rokov ( v tomto prípade členstvo v SZKC nie je podmienkou)
ZVLÁŠTNE USTANOVENIE
- Na návrh členov Výkonného výboru a predsedov klubov SZKC môže byť v zvlášť výnimočných prípadoch niektoré z vyššie uvedených kritérií odpustené. Túto výnimku však musí odsúhlasiť 2/3 väčšina Výkonného výboru SZKC
- v prípade dovŕšenia 65 rokov veku môžu byť niektoré kritéria odpustené a navrhnutého možno oceniť za mimoriadnu celoživotnú prácu v gastronómii podľa zváženia klubu SZKC alebo Výkonného výboru SZKC
Všetky ocenenia môžu byť udeľované aj in memoriam.
Bratislava, 28. júna 2017