Staňte sa členom SZKC a využívajte zľavy na nákup zariadení a špeciálne ponuky. Zobraziť výhody →
Jazyk:

Slovenským futbalistom na EURO 2020 varí viceprezident SZKC Braňo Križan

Prevzaté z denníka PRAVDA (Michal Zeman 18.06.2021 10:05)

Slovenskí futbalisti majú radi všetko zakázané, tvrdí kuchár.

Patrí k najobľúbenejším členom slovenskej výpravy v Petrohrade. Branislav Križan by v rozprávke kandidoval na Rad zlatej varešky. Vie uspokojiť mlsné jazýčky futbalových reprezentantov.

Branislav Križan (vľavo) pri jednom stole s reprezentantmi – Tomášom Hubočanom, Vladimírom Weissom a Róbertom Makom.

Odmenou sú prázdne taniere

Blížil sa čas obeda a vtedy zväčša nevie, kam skôr skočiť. Najmä ak pripravuje náročné menu pre šesťdesiatčlenný ansámbl. Braňo je však nielen majster kuchár, ale aj príjemný spoločník. Vypol mixér a našiel si chvíľku na rozhovor.

„Práve dokončujem polievku z čerstvých paradajok. Majú tú úžasné paradajky z Azerbajdžanu, také som ešte nikdy nevidel, rád ich využívam na rôzne spôsoby.

Samozrejme, nesmie chýbať bazalka. Okrem toho robím tri chody: kuriatko so špenátom, zubáča na bylinkách a teľací chrbát. K tomu prílohy – cestoviny, pečené i varené zemiaky, ryžu, anglickú zeleninu, špargľu, šaláty…“

V luxusnom petrohradskom hoteli Belmond má dvoch pomocníkov. Nezastaví sa od rána do neskorého večera.

„Okrem toho kuchárky chystajú studenú kuchyňu. Ja sa sústreďujem najmä na mäsá, omáčky, prílohy. Štartujem pred šiestou raňajkami, hneď po nich začíname s prípravou obeda a ešte sa všetci ani poriadne nenajedia a už sa pustíme do varenia večere,“ približuje svoj deň.

Pripomína, že medzi futbalistami je aj veľa vegetariánov či vegánov.

„Každý ma svoje stravovacie návyky, obľúbené i menej obľúbené jedlá, usilujem sa, ak to ide, vyhovieť všetkým, najmä pred zápasmi.

Pre mňa je odmenou, keď zostávajú prázdne taniere, keď chalani odchádzajú od stola. Majú stály výdaj energie a stále by jedli. Skoro vždy sú hladní, sú to vďační stravníci.“

Branislav Križan s asistentmi trénera Samuelom Slovákom (vľavo) a Markom Mintálom.

Reprezentantom varil aj v Afrike

Skromne dodáva, že o tom, či im chutí, by mali hovoriť skôr hráči. „Myslím si, že je o nich veľmi dobre postarané – vo všetkých smeroch. Nielen čo sa týka varenia. Usilujeme sa vyjsť im v ústrety, aby mali komfort a aby sa táto starostlivosť potom vrátila na ihrisku.“

Šéfkuchár Križan varil už v desiatich krajinách sveta. Jeho spolupráca s futbalistami sa začala pred jedenástimi rokmi. Zobrali ho na svetový šampionát do Afriky.

„Petrohrad sa s Afrikou nedá porovnať. Vtedy sme si množstvo surovín viezli z domu, teraz nakupujeme tu. Máme dobre vybavenú kuchyňu, v Afrike to bolo dobrodružstvo, tam som nemal ani sporák či hrnce a ešte ani personál nebol poriadne vyškolený, mal problém aj s prípravou brokolice…“

Akým jedlom urobí futbalistom najväčšiu radosť?

„Všetkým zakázaným, to majú radi. Má to logiku, stále im pripravujeme nejakú diétu, najčastejšie kuracie prsia, morku, ryby či cestoviny, ktoré upravujeme na rôzne spôsoby a podobne. Všetko je zdravé, plné bielkovín…

Nesmú mať nič vysmážané, nijaký tuk, slaninu… Keď im potom urobíme čokoľvek iné, sú veľmi vďační. Pre nich je maškrta čokoľvek, čo sa vymyká z tradičného jedálnička.“

Po Švédsku budú dukátové buchtičky

Po víťaznom zápase s Poľskom dostali hráči od neho odmenu.

„Pripravil som im pečené kačacie stehná s kapustou. Teraz som im sľúbil, že po Švédsku bude vyprážaný syr, rezne a dukátové buchtičky. Niečo také sa dá pripravovať len po zápase, potrebujú doplniť energiu, to odobria aj tréneri a lekári.“

Priznáva, že do buchtičiek sa mu príliš púšťať nechcelo.

Pripraviť ich pre toľkých ľudí nie je hračka. Ale ak bude dobrý výsledok, tak to spravím. Cítim v kostiach, že to dobre dopadne. Už som spustil prípravy, objednal si kvasnice a ďalšie suroviny.“

Tvrdí, že podobne ako v Afrike aj teraz vládne v tíme dobrá nálada.

„Fungujeme tu ako jedna veľká rodina. Každý si plní, čo má, potom sú všetci spokojní. Sme na seba odkázaní, pretože žijeme v bubline, nikam nemôžeme chodiť. Pomohol nám zápas s Poľskom, ešte viac zvýšil pohodu.“

Tímový kuchár sa ukázal aj ako dobrý futbalový odborník, pred úvodným zápasom tipoval výhru 2:1.

„Nechcem to zakríknuť, ale aj teraz mám dobrý pocit, verím, že postúpime zo skupiny.“ Stretnutie s Poľskom sledoval priamo v hľadisku štadióna Krestovskij.

„Chystám sa aj na Švédsko, veľa vecí si musím dopredu pripraviť, aby nik nezistil, že som si z kuchyne odbehol,“ uzatvára Branislav Križan.

Facebook
WhatsApp
Email
Print