Bratislava 1. októbra 2021 – Bez rýchleho zásahu štátu znížením DPH sa gastro prevádzky nedokážu dostať z problémov, ktoré im spôsobila pandémia. Počas dvoch vĺn prišli o výraznú časť svojich tržieb a mnohé si na splatenie nájmov, energií či platov pre zamestnancov museli požičať. Navyše Slovensko je krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ. Záchranu gastra už nie je možné odkladať, platforma #StáleMámeChuť preto na podporu vyzýva aj verejnosť.
Gastro sektor poskytuje prácu viac ako 40 000 ľuďom vo všetkých regiónoch krajiny. Pandémia zasadila pritom sektoru silný úder. Lockdowny tržby gastro prevádzok v roku 2020 znížili až o tretinu. Ešte kritickejší je hospodársky výsledok odvetvia, keďže kumulatívna strata v gastro sektore sa v 2020 až zdvojnásobila. Pre ekonomiku gastro prevádzok je to natoľko likvidačné, že až 9 percent prevádzok po druhej vlne pandémie nedokázalo znovuotvoriť svoje prevádzky. Vyplýva to z aktuálnej štúdie iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú pripravila v spolupráci s Finstatom.
RAKÚŠANIA A MAĎARI SÚ 5 PERCENTNÍ
Slovensko je dnes v rámci EÚ krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro sektor po Dánsku (25%) a Lotyšsku a Litve (21%). Aj v rámci regiónu V4 sme unikát s jednoznačne najvyššou DPH pre gastro, keďže v susedných krajinách sa pohybuje na úrovni 5 až 10 percent. „Ak sa pozrieme na okolité krajiny, zníženie DPH nie je vôbec prehnaná alebo nereálna požiadavka. Napríklad v Českej republike je DPH v gastre na úrovni 10 percent, v Poľsku 10 percent, v Rakúsku a Maďarsku majú päť percent. Práve zníženie dane je najúčinnejší a najefektívnejší spôsob ako ochrániť gastro sektor na Slovensku, udržať v ňom zamestnancov a zároveň udržať kvalitu služieb,“ hovorí Viliam Pavlovský, prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie. Viaceré krajiny pritom gastru pomohli počas pandémie práve dočasným znížením DPH.
GASTRO SEKTOR PROSÍ O PODPORU AJ VEREJNOSŤ
Členovia platformy #stálemámechuť sa pre kritickú situáciu rozhodli obrátiť aj na verejnosť. Výzvou „GASTRO POTREBUJE ZNÍŽENIE DPH AKO SOĽ“ (LINK) chce sektor faktami a analýzami, ale aj podporou od verejnosti, umelcov či ľudí pracujúcich v gastre, upozorniť na súčasný stav a žiadať štát o podporu. Výzvu môžu šíriť aj samotné prevádzky pomocou nálepky a plagátu, ktoré sú dostupné na stiahnutie na webe www.stalemamechut.sk. Členovia platformy #stálemámechuť veria, že ich výzva zarezonuje aj medzi kompetentnými a podržia slovenské gastro znížením DPH. Združenia onedlho predstavia aj výsledky analýzy dopadov zníženej DPH.
„Štát sa nemôže tváriť, že desiatky tisíc ľudí pracujúcich v gastre nevidí. Nie nadarmo opakujeme, že gastro je jedno z najviac zasiahnutých odvetví pandémiou. Tržby v gastro sektore klesli v niektorých mesiacoch vlaňajška až o 80 percent, mnohé prevádzky sa dostali na pokraj krachu, iné sa krachu nevyhli alebo museli zmeniť majiteľa. Toto nezažil žiadny iný sektor. Situácia v roku 2021 je naďalej veľmi vážna. Bez okamžitej pomoci znížením DPH zasadí tretia vlna pandémie smrteľný úder ďalším stovkám podnikateľov a zamestnancom v sektore,“ uviedol Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.
Signatári platformy #StáleMámeChuť
Aliancia slovenskej gastronómie – 10 pre Gastro
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska
Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska
Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd
Iniciatíva Zachráňme gastro!
Pomáhame si – gastro v korone
Pomoc pre gastro
Potravinárska komora Slovenska
Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Slovenský zväz spracovateľov mäsa
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Kontakt
Vladimír Machalík
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
vladimir.machalik@slovenskepivo.sk
0905 839 114
Viliam Pavlovský
Aliancia slovenskej gastronómie – 10 pre Gastro
viliam.pavlovsky@sympl.sk
+421 908 931 405