Víťazom siedmeho ročníka Majstrovstiev SR vo filetovaní čerstvého lososa, ktoré organizuje spoločnosť METRO, sa už po druhýkrát stal podpredseda Košického klubu SZKC Jozef Hromják. Z jedenástich súťažiacich získal najviac bodov a takmer päťkilového lososa dokázal spracovať za šesť minút a štyri sekundy.
Jozef Hromják je šéfkuchárom Reštaurácie ZORE v Košiciach a zároveň členom Národného tímu kuchárov a cukrárov, ktorý združuje špičkových odborníkov v odbore. Na Majstrovstvách SR vo filetovaní lososa uspel už vlani. Okrem pamätného diplomu a pohára si odniesol aj hlavnú výhru – zájazd pre dve osoby do Nórska.
Druhé miesto obsadil Dominik Baloga, ktorý pôsobí v Hoteli Slávia Košice a na treťom mieste skončil profesionálny kuchár Tomáš Dorinec. Súťaže sa zúčastnili kuchári z celého Slovenska, ktorí reprezentovali buď sami seba alebo gastronomické zariadenie, ktoré vlastnia, prevádzkujú alebo v ktorom pracujú.
„Súťaž bola veľmi náročná, o to viac, že sa na nej stretli naozaj špičkoví kuchári. Lososa museli filetovať rýchlo, ale zároveň dodržať prísne kritériá. Všetci to zvládli vynikajúco,“ povedal po súťaži Vojto Artz, šéfkuchár METRO.
Na majstrovstvách sa použilo spolu 48,4 kilogramu lososa. Každý súťažiaci dostal jedného lososa s váhou štyri až päť kilogramov a mal z neho urobiť dva filety, odborne nazývané kvalitatívna trieda Trim E, čo je filet bez kosti a kože. Porota hodnotila kvalitu finálnych filiet, pomer pôvodnej a finálnej váhy filiet, dodržiavanie zásad HACCP (výrobné a hygienické postupy) a tiež čas. Filety museli súťažiaci pripraviť do maximálne desiatich minút od štartu.
Porotu tvorili Vojto Artz – šéfkuchár METRO a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Tomáš Roba – zástupca spoločnosti Marine Harvest a Drahoslav Vochozka – produktový manažér Fresh & Frozen Fish v MAKRO.
Majstrovstvá SR vo filetovaní lososa sa tento rok konali 13. marca počas dvojdňovej konferencie TREND TOP Horeca manažment v Hoteli Turiec, Martin. Stretla sa na nej hotelierska, reštauračná a dodávateľská špička, aby diskutovala o dôležitých témach v oblasti Horeca.