Belgické mesto Mechelen, hostilo špičky kuchárskych a cukrárskych asociácii z celej Európy. Práve tu, v srdci Flámska , sa po roku opäť stretli, na Európskej prezidentskej konferencii WACS 2019 prezidenti národných kuchárskych a cukrárskych asociácii združených v svetovej organizácií kuchárskych spolkov – WACS – Worldchefs.
Miesto konania organizátori vybrali veľmi príznačne. Konferencia sa konala v dňoch 24. a 25. marca 2019 v regióne, ktorý sa počtom 97 reštauráciami s michelinovskými hviezdičkami radí k miestam s najvyššou hustotou reštaurácií najvyššej triedy na svete..
Celkovo sa na kongrese prezentovalo 50 účastníkov z 12 krajínEurópy, medzi nimi aj Slovensko. Slovenský zväz kuchárov a cukrárov reprezentovali prezident SZKC Vojto Artz,generálna tajomníčka SZKC Ing. Zuzana Dúžekováa predseda Bratislavského klubu SZKC Daniel Melicherik a Marta Rákociová, členka SZKC – Klub Centrála, ktorá poskytla zároveň tlmočnícke služby na vysokej profesionálnej úrovni.
Program rokovania sa začal slávnostným prijatím účastníkov primátorom mesta Mechelen pánom Bartom Somersom a pokračoval v Kongresovom centre LAMOT.
Na programe bolo viacero dôležitých a zaujímavých okruhov a tém, z ktorých najvyššiu diskusiu rozvinuli otázky týkajúce sa.
- hodnotenia súťaží,
- seminárov WACS pre hodnotiteľov – sprísnenie podmienok
- získania certifikátov hodnotiteľa WACS,
- spôsobu cirkulácie hodnotiteľov svetových súťaží
- oznamovania informácii súťažiacim v rámci feed back
- Prípravy nových kritérií pre súťaže na svetovej úrovni .
- Prípravy podmienok a súťaž IKA Stuttgard 2019 a rozšírenia kategórii súťaží o súťaž čašníkov
- Prípravy Svetového kongresu WACS 2020 v Ruskom Sankt Peterburgu
- Projektu Wacs – Feed the Planet Food Waste
Rokovanie viedli prezident belgickej asociácie Mastercooks pán Frank Fola Kontinentálny riaditeľ WACSpre Strednú Európu pán Alain Hostert.
V rámci prezentácii prezidentov jednotlivých členských asociácií, zameraných na aktivity od apríla 2018 do marca 2019 vystúpil aj l prezident SZKC . Prezentácia bola zameraná najmä na:
- Národné gastronomické súťaže a festivaly, organizované SZKC
- Charitatívne zamerané súťažné a iné aktivity
- Organizovanie oslávMedzinárodného dňa kuchárov 2018
- Memorandum o napĺňaní princípov využiteľnosti potravín a spoločnosti bez odpadov, ktorým sme sa ako jedna z mála členských asociácií zapojili do Projektu WACS (čo vyvolalo značný záujem účastníkov)
Naši hostitelia pripravili aj zaujímavú prezentáciu zručnosti belgických kuchárov a tímu kuchárov juniorov pozostávajúceho zo zúčastnených kuchárov juniorov, ktorí sa konferencie zúčastniliv rámci delegácií jednotlivých zväzov. Výsledkom prezentácie zručnosti tohto tímu bol obed pre účastníkov pripravený z sezónnych surovín, vrátane dezertov.
V rámci sprievodného programu konferencie boli prezentované špeciality domácej kuchyne prezentované v historických gastronomických zariadeniach : v starobylom pivovare Het Anker, v ktorom sa podávajú vynikajúce pivá a dokonca pivo je aj jednou z ingrediencii pripravovaných jedál.
Zlatým bodom programu možno nazvať reštauráciu Salon Van Dijck,kde sa konala gala večera pre účastníkov. Reštaurácia sa nachádza v budove zo 16. storočia, s úžasnou atmosférou, nádhernými dekoráciami a vynikajúcimi službami.Dnes je súčasťou flámskeho kultúrneho dedičstva.
Podávali sa vynikajúce jedlá podľa receptúr belgickej asociácie a vyberané druhy piva a vína. Sladkou bodkou bol dezert s červenou repou, jogurtom, sorbetom a úplne na záver neodmysliteľné pravé belgické čokoládové pralinky.
Aj takýto program možno zaradiť k výmene dôležitých profesijných informácii a skúseností. Aj to je dôvod, pre ktorý je veľmi potrebné sa takýchto stretnutí zúčastňovať.