Toto ocenenie za dlhoročné výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie každoročne udeľuje gastronomický sprievodca „Gurmán na Slovensku“ na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Pán Vojto Artz sa radí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej gastronómie. Je jedným z najpopulárnejších slovenských šéfkuchárov. Od ukončenia štúdia na Hotelovej akadémii v roku 1988 už 30 rokov aktívne pôsobí ako kuchár a šéfkuchár.
Jeho profesionálna dráha je poznamenaná výraznými úspechmi. Právom patrí medzi elitu slovenskej gastronómie. Päť rokov pôsobil ako šéfkuchár prestížneho hotela Tri studničky**** v Demänovskej Doline. Tak isto pôsobil počas desiatich rokov v popredných reštauráciách a hoteloch hlavného mesta .Pracoval ako šéfkuchár vôbec v prvej Ázijskej reštaurácie na Slovensku. Je aj mediálne veľmi známym kuchárom. Medzi širokou verejnosťou je známy z televíznych relácií TV Markíza Chuťovky, Tulinárium , Teleráno a Masterchef ako aj vďaka svojim knihám o varení ( „Vianočná kuchárka“, „Grilujeme s potešením“, „Vojto Artz U vás doma“ , „Štyri ročné obdobia a mnohé iné“) a bohatej publikačnej činnosti. Momentálne vydal svoju ostatnú knihu „Dokonalé Vianoce“. Spolupracuje a účinkuje aj na úspešnom slovenskom seriáli Kuchyňa na TV Markíza, kde stvárnil sám seba.
V súčasnom období pôsobí vo funkcii šéfkuchára spoločnosti Metro Cash & Carry Slovakia s.r.o.,
.Je absolventom Yves Thuries Culinary Academy – odbornej školy pre profesionálnych kuchárov ocenený medzinárodným certifikátom.
Od roku 2007 sa venuje molekulárnej gastronómií, ktorej sa priučil v Nemecku. A je jej hlavnou postavou a školiteľom na Slovensku . Pán Vojto Artz je držiteľom rôznych prestížnych ocenení v gastronomických súťažiach, okrem iných ocenení má v zbierke bronzovú medailu z celosvetovej Kuchárskej olympiády IKA Erfurt 2008 a bronzovú medailu z The Emirates Salon Culinaire v Dubaji 2011. Je držiteľom Rádu Prezidenta SZKC a Rádu Sv. Vavrinca.
Je organizátorom alebo spoluorganizátorom rôznych gastronomických show, súťaži a charitatívnych akcií .
Od roku 2017 pôsobí vo funkcií Ambassadora WACSA „Woldchefs without Borders“ WACS (charitatívnej zložky Svetovej organizácie kuchárskych asociácií) za Slovenskú republiku. Je aj tvárou pre propagáciu duálneho vzdelávania pre odbor Kuchár . V roku 2017 mu boli udelené najvyššie vyznamenania Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov – „ Rád Sv. Vavrinca“ a „Rád prezidenta SZKC“.
V novembri 2017 bol zvolený za prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Právom patrí medzi elitu slovenskej gastronómie.
Srdečne blahoželáme.