V zmysle Smernice Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 23/2017 o súťažiach, vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky 3. ročník súťaže v odborných zručnostiach SKILLS SLOVAKIA – Gastro Junior CUP v odbore CUKRÁR 2022/2023.
Realizátorom 3. ročníka súťaže je opäť Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.
Odborným gestorom a spoluorganizátorom súťaže je Štátny inštitút odborného vzdelávania
Do tohto ročníka súťaže sa prihlásilo celkom 18 dvojčlenných súťažných tímov zo stredných odborných škôl zameraných na gastronómiu. a z hotelových akadémii. Z nich do semifinálového kola postúpilo 16 tímov
Semifinále súťaže mladých, talentovaných žiakov hotelových akadémií a stredných odborných škôl pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré možno považovať za súťaž na úrovni krajov, sa konalo 17. januára 2023v priestoroch SOŠ hotelových služieb a obchodu na Mojmírovej ul. Piešťany.
Súťažné zadanie predpísalo prípravu moderného dezertu z odpaľovaného cesta a zdobeného na povrchu podľa vlastného výberu – Eclairs v časovom limite 120 minút, .
Pozvánku do finálového kola s od hodnotiacej komisie zaslúžilo šesť najlepších tímov:
Viliam Bajzík a Markus Kovarský z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Piešťany,
Alexandra Dubravková a Karin Hauerová z Hotelovej akadémie Žilina,
Erika Töröková a Nataša Šupová zo SOŠ obchodu a služieb Piešťany,
Barbora Poljak Škoblová a Sandra Kardošová zo SOŠ potravinárskej Nitra,
Bernardett Jung, a Vivien Farkašová zo SOŠ hotel. služieb a obchodu N. Zámky,
Barbora Stanická a Natália Paulíniová z HALM, Hotelová akadémia L. Mikuláš.
Znalosti v odbore žiaci premenili do prípravy dezertu , ktoré museli aj správne dochutiť , ozdobiť a naservírovať.
Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí dokázali vytvoriť moderný dezert.
Súťaž hodnotila odborná hodnotiaca komisia zložená z hodnotiteľov certifikovaných podľa kritérií Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike.
Naše poďakovanie patrí SOŠ obchodu a služieb na Mojmírovej ul. 28 v Piešťanoch, ktorá ako hostiteľ a spoluorganizátor súťaže vytvorila veľmi dobré podmienky pre súťaž a zaslúžila sa tak aj o veľmi dobrú súťažnú atmosféru a bezproblémový priebeh súťaže aj zabezpečenej starostlivosti o súťažiacich a ich sprievod.
Postupujúcim súťažiacim srdečne blahoželáme a tešíme sa na stretnutie na finálovom kole súťaže, ktoré sa bude konať v mesiaci apríl 2023.
Na stiahnutie: Výsledková listina Skills Slovakia Gastro junior CUP v odbore cukrár 2022/2023