V zmysle Smernice Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 23/2017 o súťažiach, vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky 13. ročník súťaže v odborných zručnostiach SKILLS SLOVAKIA – Gastro Junior METRO CUP 2023/2024.
Súťaž spoluorganizovali Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci odborným gestorom Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov.
Celkové sa do súťaže prihlásilo 27 víťazných dvojčlenných tímov školských kôl súťaže SKILLS SLOVAKIA – Junior Gastro CUP , z ktorých do semifinálového kola dostalo pozvánku 16 tímov z hotelových akadémií a odborných škôl so zameraním na gastronómiu.
Súťažnou úlohou školských a semifinálových kôl bolo na základe zadania povinnej suroviny vytvoriť recept a následne presvedčiť odbornú komisiu o svojej zručnosti a kreativite.
V priestoroch Strednej obdobnej školy obchodu a služieb Piešťany – reštaurácie SEMAFÓR sa 15. januára 2024 konalo semifinálové kolo súťaže .
Súťažné tímy mali za úlohu , podľa vlastných originálnych receptúr , pripraviť 3 porcie hlavného pokrmu, ktorého povinnou surovinou boli kuracie prsia s kosťou a kožou.
Na splnenie úlohy mali k dispozícii časový limit 120 minút.
Znalosti v odbore žiaci premenili do prípravy jedla, ktoré museli správne dochutiť a naservírovať. Všetci súťažiaci sa snažili čo najlepšie prezentovať svoje zručnosti a svoju školu.
Najlepšie umiestnenie získali tímy , ktoré dokázali vytvoriť moderné slovenské jedlo s využitím nových pracovných postupov a zaujímavých kulinárskych úprav.
Šesť súťažných tímov s najvyšším bodovým ohodnotením , získalo postup do celoštátneho finálového kola súťaže :
Viktória Orolínová a Jozef Babuša SOŠ hotelová Horný Smokovec
Mário Gálik a Ondrej Kulíšek Hotelová akadémia Žilina
Enrik Stránsky a Lucia Šedivá SOŠ obchodu a služieb Trenčín
Ján Kormoš a Dominik Paliha SOŠ gastronómie a služieb ,Prešov
Martin Gažo a Samuel Szombay SOŠ gastronómie a cest. ruchu Nitra
Leo Redlinger a Roman Šuchma SOŠ hotel. služieb a obchodu Zvolen
Súťaž hodnotila odborná hodnotiaca komisia v zložení Danie Melicherik, predseda komisie, Ivan Vozár a Lukáš Guzman, členovia komisie. Všetci hodnotitelia sú certifikovaní podľa kritérií Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike.
Naše poďakovanie patrí SOŠ obchodu a služieb na Mojmírovej ul. 28 v Piešťanoch, ktorá ako hostiteľ a spoluorganizátor súťaže vytvorila veľmi dobré podmienky pre súťaž a zaslúžila sa tak aj o veľmi dobrú súťažnú atmosféru a bezproblémový priebeh súťaže aj zabezpečenej starostlivosti o súťažiacich a ich sprievod.
Postupujúcim súťažiacim srdečne blahoželáme a tešíme sa na stretnutie na finálovom kole súťaže, ktoré sa bude konať v mesiaci apríl 2024
Na stiahnutie: Výsledková listina Skills Slovakia junior Gastro CUP– 2023/2024 v odbore kuchár