Slovenský zväz kuchárov a cukrárov podporuje Vyhlásenie Zväzu cestovného ruchu SR, aby vláda prijala okamžité opatrenia pre subjekty cestovného ruchu, ktoré by zmiernili mimoriadne negatívne dopady na celé odvetvie.
SZKC si uvedomuje, že prvoradou prioritou vlády je chrániť zdravie a životy občanov SR. Zároveň upozorňuje, že ubytovacie a stravovacie služby ako prvé čelia negatívnym prejavom šírenia ochorenia. Hotely a penzióny sú nariadením štátu zatvorené, reštaurácie museli rešpektovať zákaz vstupu verejnosti do prevádzok a len veľmi obmedzený počet stravovacích zariadení predáva jedlá prostredníctvom donášky či cez okienko.
Prepad v tržbách sa počíta na desiatky miliónov EUR a tento výpadok sa každým dňom zvyšuje. Straty sa nedajú dohnať. V tomto je cestovný ruch špecifický. V týchto službách sa nedá vyrábať na sklad a predávať, keď sa situácia zlepší. Preto hotely a reštaurácie v súčasnej situácií trpia najviac a sú jedny z prvých, ktoré doplácajú na túto krízu. Podľa SZKC vláda by mohla použiť verejné financie, ale aj deklarovanú pomoc z prostriedkov EÚ na úplnú, alebo čiastočnú sanáciu odvetvia cestovného ruchu.
Strata zamestnania len v zatvorených reštaurácii a ostatných stravovacích zariadeniach vrátane hotelových reštaurácii ohrozuje takmer 100 tisíc zamestnancov. Okrem toho každá ďalšia piata osoba je na tomto odvetví pracovne závislá
Vojto Artz, prezident SZKC
Vyhlasenie ZCR SR_