Staňte sa členom SZKC a využívajte zľavy na nákup zariadení a špeciálne ponuky. Zobraziť výhody →
Jazyk:

METRO a kuchári podpísali memorandum o neplytvaní potravinami „Nie je nám jedno čo tu po nás zostane“

Vážení kolegovia, v Bratislave sa  13.12.2018 konala veľmi vážna a zároveň slávnostná udalosť. METRO a SZKC ukázali, že im záleží na lepšej budúcnosti ľudstva Podpísali Memorandum o napĺňaní princípov využiteľnosti potravín, potravinovej solidarity a spoločnosti bez odpadov.

 Ochrana životného prostredia, trvalá udržateľnosť, maximálne využívanie potravín, znižovanie odpadu a ešte väčšia zodpovednosť voči zákazníkom. To je obsahom memoranda,ktoré v stredu v Bratislave slávnostne podpísali veľkoobchod METRO, Slovenský zväz kuchárov a cukrárov (SZKC), a ku ktorému sa môžu prihlásiť ďalší podporovatelia rešpektujúci filozofiu zero waste. Odborným garantom memoranda je Inštitút cirkulárnej ekonomiky (INCIEN).

 Memorandum sa snaží upozorniť na to, ako ľudia zaobchádzajú s potravinami. Napríklad, ročne obyvatelia Slovenska vyprodukujú až takmer dva milióny ton komunálneho odpadu, pričom až 45 percent z neho by sa mohlo skompostovať. Vyhadzovanie potravín sa stalo bežnou súčasťou životov.

„Štatistiky uvádzajú, že kým v niektorých častiach sveta sa až 40 % potravín nezje,  premieňa sa na odpad a kompostuje sav iných častiach sveta množstvo ľudí trpí hladom. Kuchári chcú budovať lepšiu potravinovú budúcnosť sveta, preto sme sa zapojili ajdo projektu WACS„“Ako nakŕmiť planétu“ , ktorý je taktiež zameraný na trvalú udržateľnosť, redukovanie odpadov, šetrnejšie zaobchádzanie s potravinami a pitnou vodou, lepšie zhodnocovanie surovín a potravín.

Memorandum a jeho plnenie bude súčasťou mozaiky výsledkov dosiahnutých v celosvetovom meradle“, uviedla Zuzana Dúžeková.

 Memorandum vytýčilo päť základných princípov, ktoré sú pri zmene dôležité. Je to jednak rešpektovanie človeka a jeho zdravia, využívanie kvalitných potravín od lokálnych výrobcov, šírenie potravinovej solidarity, rozumné zaobchádzanie s potravinami vrátane recyklácie a kompostovania.

„Toto memorandum je len malým krokom na dlhej ceste, po ktorej sme sa rozhodli vydať. Veríme, že sak veľkoobchodu METRO a SZKC, ktorí memorandum podpísali ako prví, pripoja aj ďalší – profesionáli zo segmentu  HORECA a maloobchodutvoriaci gro našich zákazníkov, ďalšie profesijné zväzy  či  široká verejnosť.  Bolo by skvelé, ak by si myšlienku zero waste osvojilo čo najviac prevádzok aj bežných ľudí,“uviedla po podpise memoranda konateľka spoločnosti METRO Cash & Carry SR Yuliia Pylypenko.

Súčasťou memoranda jeaj záväzok, že sa k nemupočas najbližšieho rokapripojí minimálne 100 podporovateľov nielen z radov HORECA profesionálov. „Verím, že toto memorandum nájde čo najširšiu podporu u ľudí, ktorí si uvedomujú dôležitosť maximálnej využiteľnosti potravín, potravinovej solidarity a spoločnosti bez odpadov.Pridať sa k nemu bude čoskoro možné na stránke www.metro.sk. Zoznam signatárov sa bude priebežne aktualizovať,“ vyhlásila Zuzana Dúžeková, generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Partnerom podujatia bolo  O.Z. CULTURA. Na slávnostnom podujatí sa okrem podpisu memoranda uskutočnil aj krst prvej kuchárskej knihy na Slovensku, ktorá sa riadi princípmi zero waste,s názvom „Do poslednej omrvinky“. Jej autormi sú Vojto Artz, šéfkuchár METRO a zároveň prezident SZKC, a foodblogerka Lucia Grigová.

„Verím, že táto kniha nebude len ďalšou položkou v knižnici. Chceme ňou inšpirovať nielen domácnosti a profesionálnych kuchárov k zmene myslenia, a nakoniec aj k zodpovednému správaniu sa k prostrediu. Aj táto kniha je dôkazom, že to s agendou zero waste myslíme skutočne vážne,“ uviedol Vojto Artz.

METRO podpisom memoranda a krstom knihy nekončí, práve naopak. Na nadchádzajúce obdobie už teraz chystá ďalšie aktivity na podporu udržateľnosti.Postupne pridáva do predajní nový ekologický sortiment, čapovanú drogériu či kompostovateľný riad. Jeho predstavitelia sa budú takisto zúčastňovať rôznych podujatí a hovoriť o dôležitosti princípov zero waste.

Pripojte sa k nám aj Vy. Všetkým by nám malo záležať na ochrane životného prostredia a aj na tom, v akom stave ponecháme  našu krajinu i svet pre naše deti a budúce generácie.

Facebook
WhatsApp
Email
Print