Staňte sa členom SZKC a využívajte zľavy na nákup zariadení a špeciálne ponuky. Zobraziť výhody →
Jazyk:

IKA 2016 – Unikátny summit gastronomickej špičky sveta

V dňoch 22. – 25. 10. 2016 sa v Erfurte v rámci Medzinárodného veľtrhu gastronómie INOGA konala aj svetová gastronomická súťaž – Olympiáda kuchárov a cukrárov – IKA 2016. Prezentáciu slovenskej národnej gastronómie na tomto podujatí zabezpečoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.

Unikátny summit gastronomickej špičky sveta sa už po piaty krát zišiel vo Výstavnom a kongresovom centre MESSE ERFURT. Viac ako 2000 kuchárov a cukrárov z 59 krajín sveta pripravilo 7000 porcií čerstvých menu a premenilo tak výstavné haly Messe Erfurt na najväčšiu reštauráciu sveta. Súťažilo sa v kategóriách „súťažný výstavný stôl – Studený bufet“, „kuchyňa národov – teplá kuchyňa“, kde ponad plecia kuchárov pracujúcich v presklenených kuchárskych štúdiách mohlo ich prácu sledovať viac ako 28 000 návštevníkov veľtrhu.

Súťažiaci sa zišli, aby si zmerali svoju zručnosť, prezentovali svoje diela, a zároveň sa inšpirovali nápadmi svojich zahraničných kolegov. Jedno z najvýznamnejších gastronomických podujatí pre profesionálov i laickú verejnosť bolo miestom stretnutia naozaj špičkovej gastronómie, špičkových výrobkov, surovín , technológií i zariadení orientovaných do potravinárskej a gastronomickej oblasti. Boli to štyri dni „ varenia bez hraníc“, trendov, taktiky, kombinácií, napätia až do konca a radosti z víťazstiev.

Okrem kuchárov a cukrárov gastronomický veľtrh INOGA privítal aj 205 vystavovateľov z oblasti gastronomického priemyslu. Celé výstavnícke a kongresové centrum Messe Erfurt sa nieslo v duchu najnovších trendov a najnovších produktov. Na svoje si mohli prísť gastronómovia ale aj gurmáni, odborníci aj laici.

Veľmi kvalitný a široký sprievodný program bol zameraný na prednášky, prezentácie, predvádzanie. Okrem „mäsožravcov“ a cukrárenských labužníkov si na svoje prišli aj vegetariáni, či vegáni, keď mediálne známe gastronomické osobnosti spolu s publikom pripravovali menu od raňajok, cez obedy, večere až po koktaily…

Jednoducho povedané bola to veľká príležitosť na výmenu skúsenosti a nápadov, utuženie gastronomických priateľstiev a potvrdenie odborných zručnosti na svetovej úrovni.

Jedinečnosť slovenskej gastronómie dopĺňala aj prezentácia Slovenska ako cieľovej krajiny cestovného ruchu, ktorú zabezpečovala Slovenska agentúra pre cestovný ruch. Na podujatí sa zúčastnila zahraničná zástupkyňa SACR v Berlíne Ingrid Sorat, ktorá predstavila aktuálnu ponuku cestovného ruchu Slovenska a informovala záujemcov o možnostiach strávenia dovolenky. Návštevníkom bol k dispozícii propagačný materiál, zaujali predovšetkým UNESCO pamiatky, národné parky, mestská a poznávacia turistika.

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov aj na tento v poradí už 24. ročník IKA vyslal svojich členov, ktorí sa na Slovensko vrátili s medailami na hrudi. Hodnotilo sa podľa prísnych kritérií WACS ,ocenenia boli udeľované v zlatom, striebornom a bronzovom pásme. Oku skúsených certifikovaných hodnotiteľov WACS z rôznych členských krajín WACS neušiel žiadny detail. Žiadna z medailí nebola samozrejmosťou, ale výsledkom tvrdej prípravy, obetovania voľného času a vynaloženia nemalého úsilia každého z účastníkov.

Tvrdo bolo treba bojovať aj za diplom. Len ten, kto už absolvoval takúto súťaž na svetovej úrovni vie, o čom hovoríme. Z rúk prezidenta nemeckej asociácie kuchárov a cukrárov pána Andreasa Beckera si naši prevzali cenné medaily:

Tím kuchárov a cukrárov SLOVAKIA – bronzová medaila
za „ Súťažný výstavný stôl – Studený bufet“

Tím kuchárov a cukrárov Žilina – bronzová medaila
za „ Súťažný výstavný stôl – Studený bufet“

Ing. Andrea Pribilincová – strieborná medaila
za kategóriu „ cukrárske umenie – tvorba z medovníkového cesta

Našim tímom a členom srdečne blahoželáme k úspechu a ďakujeme za dôstojnú a reprezentáciu zručnosti slovenských gastronomických odborníkov a slovenskej gastronómie.

Za pomoc a podporu ďakujeme partnerom a sponzorom, bez ktorých by sme sa takej odborne významnej súťaže akou je Olympiáda kuchárov a cukrárov IKA 2016 nemohli zúčastniť:

METRO Cash & Carry – generálny partner SZKC
Bidvest Slovakia Nové Mesto nad Váhom
Slovenská agentúra pre cestovný ruch
Accom Slovakia
Debic
Víno Matyšák
LA PREMA Siladice
ZEDA s.r.o Gajary
Legiotour Bratislava

Srdečne ďakujeme a veríme v zachovanie Vašej priazne aj do budúcnosti.

Facebook
WhatsApp
Email
Print