Počas európskeho kola súťaže v nórskom Trondheime sa Slovensko po prvýkrát zaradilo medzi top desať krajín, ktoré postupujú do finále Bocuse d’Or. Náš tím v zložení Marek Minarič, Márk Janák a Peter Vajgel získal postupové 9. miesto.
Tento týždeň, 19. a 20. marca, sa nórske mesto Trondheim stalo ďalšou hostiteľským mestom prestížnej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or. Súťažilo dvadsať európskych krajín, z ktorých len 10 tímov získalo miestenku na svetové finálové kolo do Lyonu v roku 2025. O miestenku súťažilo 20 tímov a Slováci sa umiestnili na 9. mieste – a to len pri svojej druhej účasti na tejto súťaži – ak nepočítame účasť pred 12 rokmi! Nechali za sebou také gastronomické veľmoci ako je Holandsko, Švajčiarsko, Belgicko, Nemecko či Španielsko
V Trondheime absolvovali všetky kuchárske tímy náročný 5 hodinový maratón varenia, počas ktorého pripravovali dve jedlá. Prvou témou bolo mäso zo soba a druhou témou bola ryba, treska Skrei. Suroviny typické pre severské krajiny.
Ako poznamenal počas vyhodnotenia samotný Jérôme Bocuse, prezident súťaže a syn zakladateľa súťaže Paula Bocusa, prvýkrát sa po dlhom čase dostali medzi špičku aj malé krajiny, ktoré príjemne prekvapili ostrieľaných porotcov.
„Pred dvomi rokmi v Budapešti nám postup do finále unikol skutočne o pár bodov. Na jednej strane sme boli sklamaní, ale na druhej to bol obrovský impulz, ktorý nás naštartoval ešte viac“, prezradil Peter Duranský, účastník európskeho kola Bocuse d’Or Budapest 2022 a súčasný prezident Bocuse d’Or Slovensko.
„Vložili sme do toho všetko. Pri vyhlasovaní výsledkov sme dobre nerozumeli, či vyhlásili našu krajinu. Až keď sme počuli krik našich fanúšikov, tak nám to došlo, že postupujeme“, vysvetľuje Marek Minarič, kandidát súťaže.
Na stupni víťazov stáli aj tento rok škandinávske krajiny – prvý skončili Dáni, druhí Švédi a tretí boli domáci Nóri. Medzi desiatku najlepších sa okrem nás zaradili ešte kuchári z Veľkej Británie, Francúzska, Maďarska, Talianska, Islandu a Fínska.
„Ako jediná krajina spomedzi prvej desiatky nemáme reštauráciu zaradenú do známeho bedekra Michelin. Aj to svedčí o kvalite našich kuchárov, môžeme sa porovnávať s tými najlepšími. Mnohí kandidáti, ktorí varili v Trondheime už získali niekoľko michelinksých hviezd“, dokresľuje kontext nášho úspechu Peter Duranský.
Marek Minarič, spolu s asistentom Márkom Janákom a trénerom Petrom Vajgelom budú reprezentovať Slovensko počas svetového finále Bocuse d’Or 26. a 27. januára 2025 vo francúzskom Lyone.
Do miesta súťaže však nevycestovali len oni. Spolu s nimi sa zúčastnil aj organizačný tím v zložení prezident Bocuse d´Or Slovakia 2023 Peter Duranský, ktorý bol aj členom hodnotiacej komisie, prezident SZKC Vojto Artz a manažer tímu Mgr. Jozef Baránek, ktorí s ostatnými členmi slovenskej delegácie zabezpečujú bezproblémový priebeh prípravy na súťaž.
Pod tento veľký úspech sa okrem súťažného tímu podpísal aj realizačný tím súťaže, najmä manažer tímu pán Mgr. Jozef Baránek s rodinou a ich rodinná firma spoločnosť Senátor Banquet s.r.o, Bratislava, ktorá vytvorila pre tím vynikajúce zázemie a podmienky pre tréningy. Právom im patrí velikánske ďakujem .Výrazným spôsobom najmä pri téme ryba nášmu tímu pomohlo aj to, že mali trénera zo Švédska . Jimmi Eriksson do Bratislavy vycestoval na viacero ich tréningov. Jimmi z celého srdca ďakujeme za pomoc.
Príprava na súťaž a vycestovanie do Nórska bolo pre slovenský tím náročne aj z hľadiska náročnosti na financie. Všetko sa však generálneho partnera súťaže Bocuse d´Or Slovakia – spoločnosti METRO Cash & Carry SR, za čo im patri naše veľké poďakovanie a naša vďačnosť.
Úspech na Európskom kole súťaže je však zároveň aj záväzkom pre tím obhájiť naše farby aj na svetovom finále, preto ich čaká ešte veľa práce , úsilia a trpezlivosti na ceste za úspechom. Pri tom im chceme byť aj naďalej nápomocní.
Tímu Bocuse d´Or Slovakia srdečne blahoželáme a ďakujeme za dôstojnú a vynikajúcu reprezentáciu slovenskej gastronómie a jej odborníkov. Dokázali ste, že slovenská gastronómia a jej odborníci sú konkurencie schopní aj na svetovej úrovni.