Hlavné mesto Luxemburského veľkovojvodstva v dňoch 24. -28. novembra 2018 privítalo kuchárov a cukrárov 75 rôznych národovz piatich kontinentov sveta, ktorí prišli vzdať hold kuchárskemu a cukrárskemu umeniu na Medzinárodný veľtrh potravinárstva a gastronómie „EXPOGAST Luxemburg 2018. Dnes tento veľtrh patrí k najvýznamnejším a najprestížnejším svetovým gastronomickýmpodujatiam pre profesionálov i laickú verejnosť.
Trinásty ročník EXPOGAST Luxemburg priniesol rozsiahly sprievodný program s množstvom kulinárskych a gastronomických podujatí. Rozsiahlymi halami výstaviska o rozlohe 3 500 m² počas piatich dní prešlo 45 tisíc návštevníkov.
Najprestížnejšou aktivitou EXPOGAST-u je svetový kulinársky pohár „EXPOGAST Culinary World Cup“,ktorý je oficiálne považovaný za majstrovstva sveta v gastronómii a po olympijskej gastronomickej súťaži „IKA Erfurt“ je druhou najväčšou gastronomickou prehliadkou a exhibíciou kulinárskeho umenia na svete.
Aj tento rok organizátori pozvali svetovú gastronomickú špičku, aby predviedla vzrušujúcu medzinárodnú show, kde v hlavnej úlohe. boli emócie.
Kuchárska elita z celého sveta prišla, aby si zmerala sily, invenciu, zručnosť, prezentovala národnú a regionálnu gastronómiu na svetovej úrovni a zároveň udala smer v kuchárskych trendoch. Viac ako 3000 kuchárov a cukrárovsa zišlo, aby predviedli svoje kuchárske a cukrárske umenie na najvyššej úrovni a súťažili v rôznych kategóriách „majstrovstiev sveta „ . Do“ gastronomického ringu“ vstupovali s napätím i nádejou . Ich snahou bolo presvedčiť 53 renomovaných kuchárov a cukrárov – členov hodnotiacich komisií o svojich kvalitách.
Organizátori pozvali 30 národných seniorských tímov, 15 juniorských národných tímov, 15 tímov v komunitnomstravovaní , ktoré súťažili v príprave svojich trojchodových menu. Počas piatich dní tak bolo podaných 5 200 kompletných trojchodových menu.
K národným tímom sa pripojili ďalšie tímy ktoré súťažili o región z ich krajiny a jednotlivci kuchári a cukrári špecialisti.
Kuchári a cukrári si sily merali v nasledovných kategóriách:
- Národné kuchárske tímy seniorov
- Národné kuchárske tímy juniorov
- Regionálne kuchárske tímy
- Jednotlivci – kuchári a cukrári
- „D“ – Carving a práca a tvorba z iného druhu surovín
Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov sa na tejto súťaži zúčastnil už po siedmy krát. Po prvý krátsi sily na tejto náročnej súťaži zmeral aj Slovenský národný juniorský tímkuchárov a cukrárov . Na Slovensko sa tímy vrátili so štyrmi bronzovými medailami.. Ďalšiu bronzovú medailu získal regionálny tím „ Žilinský klub“ zložený z členov Žilinského klubu SZKC .
Slovenský národný tímna Svetovom kulinárskom pohári pracoval v zložení:
Braňo Križan –kapitán tímu – šéfkuchár luxusnej reštaurácie GLOBO Bratislava,
Marek Ort, šéfkuchár Bratislava, Mgr. Marek Gajdoš,majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov , Jozef Hromjak, šéfkuchár reštaurácie ZORE Košice
Mgr. Jozefína Zaukolcová, majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Púchov– odbor cukrár, Mgr. František Krankota, majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov, Michal Baniar, šéfcukrár Púchov, Ivan Vozár – manažér tímu
Slovenský juniorský národný pracoval v zložení:
Daniel Melicherik – kapitán tímu – šéfkuchár Bratislava,
Marek Baksa,kuchár reštaurácie GLOBO Bratislava, Matej Granec– GastroRex BratislavaErika Rajtuková,majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Rimavská Patrik Stupňan,kuchár Bratislava, Alena Pažitná, SOŠ obchodu a služieb Púchov, Michal Mičo,Hotelová akadémia Žilina, Kristína Bačíková,SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, Filip Krupár, SOŠ obochodu a služieb Žian nad Hronom, Mgr. Jozef Baránek – manažér tímu.
Ďakujeme všetkým členom výpravy za vynikajúcu prezentáciu slovenskej gastronómie,reprezentáciu všetkých slovenských kuchárov a cukrárov, osobný prístup k súťaži, kedy bolo veľakrát potrebné osobné nasadenie a vo finále súťaže aj veľa síl . Všetkým členom patrí náš veľký obdiv.
Osobitne chceme poďakovať našim partnerom a sponzorom,ktorí pri nás stáli počas celého obdobia prípravy a poskytli nám tak potrebné prostriedky i suroviny, aby sme Slovensko mohli reprezentovať.
Za podporu a výraznú pomocpri príprave i účasti na súťaži ďakujeme generálnemu partnerovi Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov – spoločnosti NESTLÉ Slovensko s. r. o , spoločnosti METRO Cash & Carry Slovensko– generálnemu partnerovi SZKC, spoločnosti Senátor Banquet Bratislava, spoločnosti FAGOR GASTRO CZ s.r.o, Praha , spoločnosti ZEDA s.r.o Gajary, spoločnosti A- Z GASTRO Banská Bystrica, spoločnosti PRÉMIUM GASTROPraha, spoločnosti LUNYS, spoločnosti LAPREMA Trnava,, spoločnosti Víno Matyšák s.r.o Pezinok, spoločnosti ZEUS – BRAUN s.r.o Bratislava, spoločnosti Legiotour s.r.o Bratislava, vedeniu stredných odborných škôl obchodu a služieb v Púchove a Prešove – za veľkú ústretovosť pri príprave tímov. Bez našich partnerov a sponzorov ich by účasť kuchárskych a cukrárskych tímov na svetovom kulinárskom pohári nebola možná.