Počas štyroch dní od 11. do 14. 04.2024 , bolo bratislavské Veľtržné a kongresové centrum Incheba a. s. Bratislava , dejiskom stretnutia domácich a zahraničných gastronómov a potravinárov. V Bratislave sa opäť stretli odborníci zo segmentu HoReCa, ale aj milovníci dobrého jedla, na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2024 a tak sme v expozícii SZKC nemali núdzu ani o návštevníkov.
SZKC opäť privítal svojich odborných partnerov aj návštevníkov. .Náš Sprievodný program sľuboval množstvo kulinárskych zážitkov. Bol plný súťaží, varenia na živo, ochutnávok a informácii a tak počet návštevníkov bol naozaj prekvapujúco vysoký.
Návštevníci sa počas všetkých štyroch dní mohli inšpirovať aj množstvom praktických ukážok
Medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro je najvýznamnejší gastronomický veľtrh na Slovensku, ktorý sa za 30 rokov vyprofiloval na rozhodujúce podujatie vo svojom segmente. Je dlhodobo uznávaným podujatím a dôležitou platformou pre prezentáciu trendov a noviniek v segmente gastronómie. Vďaka účasti významných značiek ale aj menších spoločností a živnostníkov prináša komplexnú prehliadku súčasných trendov v gastronómii.
Akcia bola určená pre širokú odbornú i laickú verejnosť a orientovala sa na prezentáciu gastronomických produktov, zručnosti kuchárov a cukrárov, a prezentáciu partnerských spoločností SZKC i dodávateľských spoločností .
Počas konania Danubius GASTRO 2024 sa prezentovalo 180 vystavovateľov okrem Slovenska aj z 13 krajín (Česko, Dánsko, Gruzínsko, Holandsko, Chorvátsko, Kuba, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Taliansko, Ukrajina, Vietnam) .Expozície aj akcie sprievodného programu si prezrelo úctyhodných 30 756 návštevníkov.
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov pripravil atraktívnu expozíciu, kde sa na ploche 500 m2 konal sprievodný program. A bolo u nás naozaj veľmi živo. Súťaže stabilne priťahujú pozornosť a zvyšujú návštevnosť.
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov pripravil expozíciu, kde sa na ploche 500 m2 konal sprievodný program
– 13. ročník celoslovenskej postupovej súťaže „Skills Slovakia GASTRO JUNIOR CUP v odbore kuchár“ a
– 4. ročník celoslovenskej postupovej súťaže Skills Slovakia GASTRO JUNIOR CUP v odbore cukrár“ .
Okrem toho počas všetkých štyroch dní v priestoroch expozície SZKC, prebiehala divácky mimoriadne atraktívna kuchárska show, – prezentácie spojené s ochutnávkou jedál pripravených špičkovými slovenskými kuchármi. Aktérmi tejto show boli kuchárske špičky slovenskej gastronómie Vojto Artz, prezident SZKC a šéfkuchár spoločnosti Empressa Catering Lukáš Guzman, ale aj Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov pod vedením kapitána tímu šéfkuchára Jozefa Hromjáka Prišli a úspešne prezentovali slovenské národné menu , ktoré bolo na IKA- Culinary Olympics Stuttgart 2024, ktorá je olympiádou kuchárov a cukrárov, ocenené bronzovými medailami.. Veľký ohlas mala kuchárska show tímu Bocuse d´OR Slovakia, ktorý sa historický po prvý krát prebojoval na svetové fináletejto najvýznamnejšej gastronomickej súťaže na celosvetovej úrovni, ktoré sa bude bude konať v januári 2025 vo francúzskom Lyone. K ďalším zvučným kuchárskym menám slovenskej gastronómie, ktoré sa prezentovali patrili šéfkuchár Roman Borovský z reštaurácie Semilion Vráble ako aj známy šéfkuchár Oskar Klanert z Českej republiky. V ponuke nechýbalo zábavné varenie s deťmi návštevníkov veľtrhu. K spokojnosti VIP hostí SZKC prispeli aj produkty z produkcie spoločností DANUBIUS Komárno s.r.o a Víno Matyšák s.r.o Pezinok, tak ako aj nápojový program značky SAN PELLEGRINO spoločnosti KON-RAD s.r.o Bratislava .
V priebehu veľtrhu boli návštevníkom expozície „dopriate“ aj podrobné a veľmi zaujímavé informácie o produktoch partnerských spoločnosti Savencia Fromage & Dairy Liptovský Mikuláš, kde návštevníci mohli degustovať halušky s ich GASTROBRYNDZOU a cheese cake , ktorého základ tvoril syr LUČINA taktiež z produkcie tejto spoločnosti. Produkty odprezentovali Vojto Artz, Lukáš Guzman, Daniel Melicherik a Ivan Vozár Prítomná verejnosť si pochutnala aj na ochutnávke jedál zo sumčeka afrického,, na údenom filete z tejto rybky, ako aj na údenej klobáske, ktorej základ tvorilo mäso sumčeka afrického. S veľkým ohlasom sa stretli aj rôzne nátierky , či základ na špagety, ktorý získal ocenenie Danubius GASTRO 2024. Produkty prezentovala riaditeľka závodu AGRO RYBIA FARMA Handlová pani Petra Uhríková a ľudia si pochvaľovali. Na „podporu trávenia“a zlepšenia nálady bola smerovaná ochutnávka delikátnych produktov DOMOVINA spoločnosti St. Nicolaus. Produkty prezentoval Tomáš GYÉN, viceprezident Slovenskej barmanskej asociácie, čo sa taktiež stretlo s výrazným úspechom. Po dobrom jedle dobre padne kávička a tú si mohli návštevníci v našej expozícii vychutnať priamo od baristky spoločnosti ZLATÉ ZRNKO Ivánka pri Dunaji.
Atraktivitu akcií zvýraznilo aj sprievodné slovo veľmi známeho moderátora TV MARKÍZA Romana Juraška, ktorý moderoval súťaže, ale aj kuchárske vystúpenia.
Veľa radosti a potešenia priniesla akcia „Varenie s deťmi návštevníkov“, deti zdobili palacinky a o ostatné sa postarali členovia SZKC Vojto Artz, Daniel Melicherik, Oľga Melicheriková a ďalší. Radosť v detských očkách a spokojné úsmevy rodičov potvrdili, že táto akcia sa podarila. Deti odchádzali spokojné , usmiate a ovenčené zaslúženou medailou.
Počet návštevníkov i prezentujúcich dodávateľských spoločností poukazuje na to, že záujem o účasť na Danubius GASTRO rok čo rok rastie. Je teda reálny predpoklad zachovania tento tradície aj pre budúcnosť.
Na záver by sme radi poďakovali všetkým našim partnerom, bez ktorých by sa nám nepodarilo vytvoriť také súťažné podmienky a takú priaznivú atmosféru, ako vládla v našej expozícii.
Zásluhu na tom mali:
Spoločnosť Incheba a. s. Bratislava,
spoločnosť SEBA Senátor Banquet s. r. o Bratislava
spoločnosti Fagor Gastro CZ a A-Z GASTRO Banská Bystrica technologickí partneri
spoločnosť Robot Coupe ,
spoločnosť ZEDA Gajary s.r.o ,
spoločnosť VÍNO MATYŠÁK s.r.o Pezinok,
spoločnosť Savencia Fromage & Dairy
spoločnosť St. Nicolaus L. Mikuláš
spoločnosť KON-RÁD s r o Bratislava
závod AGRO RYBIA FARMA Handlová
spoločnosť Danubius Komárno
spoločnosť Studio Neumahr s.r.o
Mgr. art. Ján Hanušovský
časopis GASTRO revue gastronómie a CR, hlavný mediálny partner SZKC
časopis VARECHA, mediálny partner SZKC
partneri súťaži :
spoločnosť ZEUS Bratislava s. r. o,
spoločnosť ACCOM Slovensko s. r o Banská Bystrica
spoločnosť Berndorf Sandrik s.r.o, Žarnovica
spoločnosť Tescoma s. r. o Púchov,
spoločnosť ROBOT COUPE
Mediálnym partnerom bol časopis GASTRO – Revue gastronómie , obchodu a CR
a spolupracujúcou školou bola Hotelová akadémia Mikovíniho 1, Bratislava, ktorej študenti pod vedením svojich MOV a v spolupráci so spoločnosťou SEBA Senátor Banquet Bratislava s.r.o sa starali o spokojnosť našich hostí,
Všetkým úprimne a z celého srdca ďakujeme za pomoc a podporu.