Počas troch dní od 30. januára do 01. februára 2025 , bolo Výstavisko Incheba EXPO Bratislava , dejiskom stretnutia domácich a zahraničných gastronómov, potravinárov a spoločnosti zaoberajúcich sa kuchynskou technológiou. Medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro je najvýznamnejší gastronomický veľtrh na Slovensku, ktorý sa vyprofiloval na rozhodujúce podujatie vo svojom segmente. Je dlhodobo uznávaným podujatím a dôležitou platformou pre prezentáciu trendov a noviniek v segmente gastronómie. Prináša komplexnú prehliadku súčasných trendov v gastronómii. V tomto roku sa tu prezentovalo viac ako 100 vystavovateľov.
Ani tento rok na veľtrhu nechýbala Expozícia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov . V Bratislave sa opäť stretli odborníci zo segmentu HoReCa, ale aj milovníci dobrého jedla a tak sme v expozícii SZKC nemali núdzu o návštevníkov.
SZKC opäť privítal svojich odborných partnerov aj návštevníkov. .Náš Sprievodný program sľuboval množstvo kulinárskych zážitkov. Bol plný súťaží, varenia na živo, ochutnávok a informácii a tak počet návštevníkov bol naozaj vysoký.
Návštevníci sa počas všetkých troch dní mohli inšpirovať aj množstvom praktických ukážok
Akcia bola určená pre širokú odbornú i laickú verejnosť a orientovala sa na prezentáciu gastronomických produktov, zručnosti kuchárov a cukrárov, a prezentáciu partnerských spoločností SZKC i dodávateľských spoločností .
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov pripravil atraktívnu expozíciu, kde sa na ploche 500 m2 konal sprievodný program. A bolo u nás naozaj veľmi živo. Súťaže stabilne priťahujú pozornosť a zvyšujú návštevnosť.
K stabilnej ponuke sprievodného programu veľtrhu v našej expozícii , patria gastronomické súťaže kuchárov a cukrárov juniorov,
– 14. ročník celoslovenskej postupovej súťaže „Skills Slovakia GASTRO JUNIOR CUP
v odbore kuchár“ a
– 5. ročník celoslovenskej postupovej súťaže Skills Slovakia GASTRO JUNIOR
CUP v odbore cukrár“ .
Okrem toho počas všetkých troch dní priestoroch expozície prebiehal divácky mimoriadne atraktívne prezentácie spojené s ochutnávkami pre verejnosť. Prezentovali sa členovia Žilinského klubu SZKC ochutnávkami studenej kuchyne. Prezentovali sa aj členovia Národného tímu kuchárov a cukrárov, pred cestou na Celoeurópske finále svetovej súťaže Global Chefs Challenge 2025 v kategórii kuchár senior a kuchár junior. do talianského Rimini. Veľký ohlas mala prezentácia tímu Bocuse d´Or Slovakia, po návrate z celosvetového finálového kola najvýznamnejšej gastronomickej súťaže na celosvetovej úrovni v Lyone , kam sa historický po prvý krát prebojoval a veľmi dobre uspel aj slovenský tím Bocuse d´Or Slovakia a to aj vďaka podpore Ministerstva cestovného ruchu a športu SR a, Slovakia travel, generálneho partnera súťaže spoločnosti METRO Cash & Carry SR, spoločnosti Senátor Banquet Bratislava V ponuke našej expozície nechýbalo už tradičné zábavné varenie s deťmi návštevníkov veľtrhu. K spokojnosti VIP hostí SZKC prispeli aj produkty z produkcie spoločností DANUBIUS Komárno s.r.o a Víno Matyšák s.r.o Pezinok, tak ako aj nápojový program značky SAN PELLEGRINO spoločnosti KON-RAD s.r.o Bratislava.
V priebehu veľtrhu boli návštevníkom expozície „dopriate“ aj podrobné a veľmi zaujímavé informácie o produktoch partnerských spoločnosti Savencia Fromage & Dairy Liptovský Mikuláš, kde návštevníci mohli degustovať halušky s ich GASTROBRYNDZOU a cheese cake , ktorého základ tvoril syr LUČINA taktiež z produkcie tejto spoločnosti. Produkty odprezentovali Vojto Artz, Daniel Melicherik a Ivan Vozár a Oľga Melicheriková. Kuchári spoločnosti ALFA Bio s r o Kremnička pripravili rôzne variácie spracovania produktov, ktoré distribuuje ich spoločnosť. Návštevníci si ich mohli vychutnať priamo na mieste. Prítomná verejnosť si pochutnala aj na ochutnávke jedál zo sumčeka afrického,, na údenom filete z tejto rybky, ako aj na údenej klobáske, ktorej základ tvorilo mäso sumčeka afrického. S veľkým ohlasom sa stretli aj rôzne nátierky , či základ na špagety.. Produkty prezentovala riaditeľka závodu AGRO RYBIA FARMA Handlová pani Petra Uhríková a návštevníci si si pochvaľovali.
Atraktivitu akcií zvýraznilo aj sprievodné slovo veľmi známeho moderátora TV MARKÍZA Romana Juraška, ktorý moderoval súťaže, ale aj kuchárske vystúpenia.
Veľa radosti a potešenia priniesla akcia „Varenie s deťmi návštevníkov“, deti zdobili palacinky a o ostatné sa postarali členovia SZKC Vojto Artz, Daniel Melicherik, Oľga Melicheriková. Radosť v detských očkách a spokojné úsmevy rodičov potvrdili, že táto akcia sa opäť podarila. Deti odchádzali spokojné , usmiate a ovenčené zaslúženou medailou.
Našu expozíciu svojou návštevou poctili významné osobnosti. Privítali sme ministra cestovného ruchu SR Dušana Keketiho, štátneho tajomníka Ministerstva cestovného rucu a športu SR pána Ing. Mareka Harbuľáka štátnu tajomníčku Ministerstva životného prostredia SR Gabrielu Matečnú , generálnu riaditeľku Slovakia travel pani Ing. Ivanu Magátovú, generálneho manažéra Martina Novotného a JUDr. Patrika Bočkaya z Asociácie hotelova reštaurácií ako aj ďalších významných hostí z Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, Ministerstva životného prostredia SR, Slovakia Travel, z lekárskych kruhov a z mediálneho prostredia . Pozdraviť nás prišila aj riaditeľka Regionálnej rozvojovej agentúry Levice pani Ing. Soňa Bartoničková a starosta obce Tekovské Lužany pán Ing. Marián Kotora, kde veľkú časť svojho života strávil zakladateľ SZKC majster kuchár Ondrej Antovský . Ani tento rok nemohol chýbať dlhoročný priaznivec SZKC z Talianska pán Giovanni Gentile.
Počet návštevníkov i prezentujúcich dodávateľských spoločností poukazuje na to, že záujem o účasť na Danubius GASTRO rok čo rok rastie. Je teda reálny predpoklad zachovania tento tradície aj pre budúcnosť.
Na záver by sme radi poďakovali všetkým našim partnerom, bez ktorých by sa nám nepodarilo vytvoriť také súťažné podmienky a takú priaznivú atmosféru, ako vládla v našej expozícii.
Zásluhu na tom mali:
Spoločnosť Incheba a. s. Bratislava,
spoločnosť SEBA Senátor Banquet s. r. o Bratislava
spoločnosti Fagor Gastro CZ a A-Z GASTRO Banská Bystrica technologickí partneri
spoločnosť Robot Coupe ,
spoločnosť ZEDA Gajary s.r.o ,
spoločnosť VÍNO MATYŠÁK s.r.o Pezinok,
spoločnosť Savencia Fromage & Dairy
spoločnosť KON-RÁD s r o Bratislava
závod AGRO RYBIA FARMA Handlová
spoločnosť Danubius Komárno
spoločnosť Studio Neumahr s.r.o
Mgr. art. Ján Hanušovský
časopis GASTRO revue gastronómie a CR, hlavný mediálny partner SZKC
časopis TOP hotelierstvo, mediány partner SZKC
partneri súťaži :
spoločnosť ZEUS Bratislava s. r. o,
spoločnosť ALFA Bio s.r.o Kremnička
spoločnosť Accom Slovensko s. r o Banská Bystrica
spoločnosť Berndorf Sandrik s.r.o, Žarnovica
spoločnosť Tescoma s. r. o Púchov,
spolupracujúcou školou bola Hotelová akadémia Mikovíniho 1, Bratislava, ktorej študenti pod vedením svojich MOV a v spolupráci so spoločnosťou SEBA Senátor Banquet Bratislava s.r.o sa starali o pohodu a spokojnosť našich hostí. Všetkým úprimne a z celého srdca ďakujeme za pomoc a podporu.