Prestížne ocenenie “GURMAN AWARD GRAND PRIX 2015 – cena za celoživotné dielo“ si z rúk prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Branislava Križana a michelinovského kuchára Damiena Thuriésa z Francúzska prevzal pán Mgr. Marek Gajdoš.
Toto ocenenie za dlhoročné výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie každoročne udeľuje gastronomický sprievodca „Gurmán na Slovensku“ na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Pán Mgr. Marek Gajdoš sa narodil 27. 11. 1973 v Prešove. Od ukončenia vzdelania na Strednom odbornom učilišti spoločného stravovania v Hornom Smokovci v roku 1991, ako kuchár aktívne pôsobí v oblasti gastronómie už 24 rokov. Po ukončení štúdia šesť rokov pôsobil ako kuchár v prešovskom Hoteli Dukla , kde začal získavať kuchárske ostrohy. Pokračoval v tom v nemeckých a rakúskych hoteloch a reštauráciách, v ktorých pôsobil až do roku 2002, kedy sa opäť vrátil na Slovensko. Odvtedy je jeho profesionálna , púť spojená s výchovou novej generácie gastronómov. Ako majster odbornej výchovy pôsobil na viacerých odborných školách gastronomického zamerania v Prešove.
S jeho kuchárskym umením sa mohli zoznámiť hostia nielen v Nemecku a Rakúsku, ale aj návštevníci a členovia olympijského výboru letných aj zimných Olympijských hier v Slovenských domoch v Pekingu, v kanadskom Vancouveri, aj v Londýne. K osobnostiam, pre ktoré varil patrí aj vojenský admirál pre NATO PAULO di PAULA.
Pán Mgr. Marek Gajdoš je držiteľom viacerých gastronomických ocenení, zlatých, strieborných a bronzových medailí z domácich ale aj svetových súťaží.
Výrazne sa podpísal pod úspechy dosiahnuté Slovenským národným tímom kuchárov a cukrárov SZKC pri súťažiach na najprestížnejších svetových súťažiach organizovaných Svetovou organizáciou kuchárskych a cukrárskych asociácií – WACS. Na Slovensko doniesol , strieborné a bronzové medaile z Olympiád kuchárov a cukrárov „IKA Erfurt“ a Cullinary World CUP- „Expogast Luxemburg“ , ktorých sa pravidelne ako člen národného tímu SZKC zúčastňuje už od roku 2004. Je držiteľom zlatej medaile z národných gastronomických súťaží.
Patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej gastronómie.
Od roku 1994 členom SZKC, kde aktívne pôsobil na viacerých vedúcich postoch. Od roku 2013 je viceprezidentom SZKC pre oblasť vzdelávania. V súčasnosti pôsobí na Strednej odbornej škole odboru a služieb SDH 3 v Prešove.
Pánovi Gajdošovi srdečne blahoželáme a prajeme mu ešte veľa osobných i pracovných úspechov.