WACS = WORLDCHEFS = Svetová organizácia kuchárskych a cukrárskych asociácií
WORLDCHEFS – Svetová asociácia kuchárskych asociácii je celosvetová sieť kuchárskych a cukrárskych asociácií a zdužení , ktorá bola v založená v októbri 1928 na Sorbonne v Paríži . Na prvom kongrese WACS sa zúčastnilo 65 delegátov zo 17 krajín , čo predstavuje 36 národných a medzinárodných združení. Za prvého čestného prezidenta Worldchefs bol menovaný pán August Escoffier.
Dnes táto svetová sieť združuje 110 členských národných kuchárskych WACS a cukrárskych zväzov, čo predstavuje viac ako 16 miliónov členov – profesionálnych kuchárov a cukrárov po celom svete . Členovia národných členských zväzov majú právo sa zúčastňovať a podieľať na aktivitách organizovaných svetovou organizácioiu. Výrazom tradície Worldchefs je Svetový kongres, ktorý sa počas 82 ročnej tradície WACS konal už 37 krát po celom svete.
Webstránka: http://www.worldchefs.org/
V máji 2014 sa prezidenti a členovia všetkých členských asociácií stretli po 37 krát na kongrese, ktorý sa konal v Nórskom meste Stavanger a na ktorom sa zúčastnila aj početná delegácia SZKC.
Orgány Worldchefs :
- celosvetový prezident
- viceprezident
- pokladník
- generálny tajomník
- vyslanec – čestný prezident , rovnako ako
- Kontinentálna rada Worldchefs, zložená z kontinentálnych riaditeľov WACS, ktorí majú pôsobnosť na nasledovných kontinentoch: Ázia, Európa, Afrika, Tichomorie a Amerika.
Kontinentálnym riaditeľom pre strednú Európu od roku 2010 je pán Miroslav Kubec, prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky.
Všetky programy a aktivity WACS sú riadené tromi samostatnými výbormi:
- Výbor pre kuchárske súťaže
- Výbor pre otázky vzdelávania
- Výbor pre marketing a komunikáciu, rovnako ako viacero podvýborov “ Worldchefs, svetová autorita v oblasti potravín „
POSLANIE
Svetová asociácia kuchárov “ ( Worldchefs ) je nepolitická profesijná organizácia , ktorá sa venuje udržiavaniu a zlepšovaniu kulinárskych štandardov svetových kuchýň. Tieto ciele plní prostredníctvom vzdelávania, odbornej prípravy a profesijného rozvoja medzinárodného členstva. Ako autorita a názorový vodca v oblasti potravín, Worldchefs predstavuje globálny hlas vo všetkých otázkach týkajúcich sa kulinárskej profesie.
WACS a SZKC
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov je riadnym členom svetovej organizácie od roku 2000. Plne využívame svoje práva a plníme si povinnosti vplývajúce z členstva.
Ako člen WACS má zväz právo organizovať a zúčastňovať sa na všetkých kongresoch, konferenciách a súťažiach na medzinárodnej i svetovej úrovni. Túto možnosť využívame v plnom rozsahu , tak ako aj svoje volebné právo.
V roku 2007 sme zorganizovali Kontinentálnu prezidentskú konferenciu WACS v Bratislave, ktorej sa zúčastnilo viac ako 90 účastníkov.
Svojim členom umožňujeme účasť na kontinentálnych i svetových veľtrhoch, výstavách z oblasti gastronómie. Výhradne naši členovia môžu byť nominovaní do Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov, ktorý na špičkových svetových súťažiach a gastronomických olympiádach zastupuje a obhajuje dobré meno slovenskej gastronómie.