V zmysle Smernice Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 23/2017 o súťažiach, vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky 13. ročník súťaže v odborných zručnostiach SKILLS SLOVAKIA – Gastro Junior CUP 2023/2024 v odbore KUCHÁR.
Súťaž spoluorganizovali Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci odborným gestorom Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov.
Celkové sa do súťaže prihlásilo 27 víťazných dvojčlenných tímov školských kôl súťaže SKILLS SLOVAKIA – Junior Gastro CUP , z ktorých do semifinálového kola dostalo pozvánku 16 tímov z hotelových akadémií a odborných škôl so zameraním na gastronómiu.
Súťažnou úlohou školských a semifinálových kôl bolo na základe zadania povinnej suroviny vytvoriť recept a následne presvedčiť odbornú komisiu o svojej zručnosti a kreativite.
V rámci Medzinárodného veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2024 v priestoroch Výstavného a kongresového centra Incheba a. s. Bratislava sa 11. apríla 2024 konalo finálové kolo súťaže .
Súťažné tímy mali za úlohu , podľa vlastných originálnych receptúr , pripraviť 3 porcie 3 teplého alebo studeného predjedla a 3 porcie moderného inovatívneho teplého pokrmu s 2 prílohami . Všetko v časovom limite 150 minút ( 2,5 hod).
Povinnou surovinou bol SUMČEK AFRICKÝ – celá ryba ( pitvaná /cca 2 kg. Súčasťou súťaže bolo hodnotenie filetovania a maximálne využitie celej ryby
Súťažné jedlá museli mať charakter špeciality v modernej úprave. To znamená jedlá a servis , ktoré zodpovedajú požiadavkám modernej gastronómie
Súťažné tímy museli správne jedlo dochutiť a naservírovať. Všetci súťažiaci sa snažili čo najlepšie prezentovať svoje zručnosti a svoju školu.
Na základe bodového ohodnotenia bolo poradie úspešnosti stanovené nasledovne:
Mário Gálik a Ondrej Kulíšek Hotelová akadémia Žilina
Leo Redlinger a Roman Šuchma SOŠ hotel. služieb a obchodu Zvolen
Viktória Orolínová a Jozef Babuša SOŠ hotelová Horný Smokovec
Martin Gažo a Samuel Szombay SOŠ gastronómie a cest. ruchu Nitra
Enrik Stránsky a Lucia Šedivá SOŠ obchodu a služieb Trenčín
Ján Kormoš a Dominik Paliha SOŠ gastronómie a služieb ,Prešov
Súťaž hodnotila odborná hodnotiaca komisia v zložení Vojto Artz, predseda komisie, Danie Melicherik, Ivan Vozár, Lukáš Guzman a Andrej Róth, členovia komisie. Všetci hodnotitelia sú certifikovaní podľa kritérií Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike.
Na stiahnutie: Umiestnenie finále 2024 KUCHÁR