Už druhý deň je hlavným mestom gastronómie nórsky Trondheim. Sem sa zišli všetky víťazné tímy národných kôl súťaže, aby obhájili svoje prvenstvo a zabojovali za postup na svetové finále súťaže, ktoré sa bude konať vo francúzskom Lyone začiatkom roka 2025.
Náš tím v zložení šéfkuchár Marek Minarič, asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel bol zaradený do súťaže v stredu 20. marca 2024. Do miesta súťaže však nevycestovali len oni. Spolu s nimi sa zúčastňuje aj organizačný tím v zložení prezident Bocuse d´Or Slovakia 2023 Peter Duranský, ktorý bude aj členom hodnotiacej poroty, prezident SZKC Vojto Artz a manažer tímu Mgr. Jozef Baránek, ktorí s ostatnými členmi slovenskej delegácie zabezpečujú bezproblémový priebeh prípravy na súťaž.
Podmienky súťaže, ktorá je právom považovaná aj za kuchárského Oscara sú veľmi náročné. Napríklad s niektorými surovinami sa súťažiaci stretli po prvý krát.
Témou a povinnou surovinou pre“ Rybu „ je treska SKREI, ktorá má výnimočnú konzistenciu Ďalšími surovinami sú sušená treska Stokfish a nórske hrebenatky.. Pri tejto téme nášmu tímu pomohlo, že mali trénera zo Švédska, ktorý do Bratislavy vycestoval na viacero ich tréningov.
Druhou súťažnou témou je sobie mäso (jazyk , nožina, stehno) . Toto mäso je podobné našej divine. Pri príprave musia súťažiaci použiť „aguavit“ – v škandinávii tradičný alkohol zo zemiakov a obilia.
Príprava na súťaž a vycestovanie do Nórska bolo pre slovenský tím náročne aj z hľadiska náročnosti na financie. Všetko sa však podarilo vďaka pomoci a ústretovosti generálneho partnera súťaže Bocuse d´Or Slovakia – spoločnosti METRO Cash & Carry SR, za čo im právom patri naše veľké poďakovanie a naša vďačnosť.
Chlapcom držíme päste a prajeme úspech.