Hlavné mesto spolkového štátu Badensko – Wuttembersko v dňoch 02. – 07. februára 2024 opäť bolo hostiteľom účastníkov najväčšej a najprestížnejšej medzinárodnej súťaže kuchárov a cukrárov – 26. ročníka Olympiády kuchárov IKA 2024. „Prehliadkou národov“ a zapálením „olympijského ohňa“ bola 02. februára 2024 v Stuttgarte odštartovaná súťaž IKA/Culinary Olympics v rámci veľtrhu Intergastra 2024.
IKA Culinary Olympics je najstaršia, najväčšia a najrozmanitejšia medzinárodná súťaž v kulinárskom umení na svete. Tento rok zápolili kuchári, cukrári, carvingisti , … z 55 krajín sveta pod veľmi vnímavými zrakmi takmer 60 porotcov ale i návštevníckej verejnosti, obhajovali svoju výnimočnosť, skúsenosti a zručností. Úžasnú olympijskú atmosféru vytvorilo 1 200 kuchárov a cukrárov z piatich kontinentov. Prípravu viac ako 7 000 kvalitných menu v 17 súťažných kuchyniach alebo prezentácia svojej kreativity v kulinárskych kúskoch, to všetko mohli návštevníci IKA Kulinárskej olympiády sledovať, obdivovať a niečo aj ochutnať počas štyroch súťažných dní . Profesionálne tímy šéfkuchárov a cukrárov, plné vášne pracovali na dokonalej interakcii ingrediencií, príprave a prezentácii. Vo férovej konkurencii sa už takmer 125 rokov vytvárajú nové kulinárske trendy.
Táto súťaž spája najtalentovanejších kulinárskych umelcov z celého sveta – podujatie „raz za život“, ktoré sa od roku 1900 opakuje každé štyri roky.
Talentovaní šéfkuchári s cukrári, sa stretávajú na kulinárskej olympiáde. Čelia svojim konkurentom a pozornej porote odborníkov, predvádzajú na tanieroch ocenené výtvory a spúšťajú kulinárske trendy.
Súťaž si vyžaduje maximálnu koncentráciu a veľkú dávku know-how. Navyše, na ceste na pódium sa kreatívne úspechy počítajú minimálne rovnako ako čistota, hygiena a udržateľnosť na pracovisku. V tímových kategóriách je pri víťazstve často rozhodujúci tímový duch. Do súťaže preto kuchársky svet vysiela svojich najlepších a najšikovnejších zástupcov.
Aj Slovenský zväz kuchárov a cukrárov mal v tomto veľkom súboji svetových majstrov gastronómie tento rok svoje ohnivká. Do “kuchárskeho ringu “ sme vyslali dva tímy
Národný tím kuchárov a cukrárov v zložení:
Jozef HROMJÁK – kapitán tímu
Tomáš ŠĚVČÍK, kuchár
Patrik POKRÝVKA , kuchár,
Ondrej KUNC, kuchár
Andrej RÓTH, kuchár
Mária KAŠICKÁ cukrárka
Viktor NEMERGUT kuchár pomocník,
Sebastián TÓTH , cukrár pomocník
Alexandra KRAJČOVIČOVÁ , kuchár pomocník
Lukáš GUZMAN, pomocník
Tomáš Jakab, manažer tímu
Tím Community Catering Slovakia,
ktorý nás na IKA Stuttgart 2024 reprezentoval v zložení .
Peter KRIŠTOF – kapitán tímu
Gabriel KOCÁK – kuchár
Martin PETRÍK – kuchár
Marek MADZÍK – kuchár
Slavomír SABOL – kuchár
František KRANKOTA (kuchár pomocník
Marián PŠAK- kuchár pomocník
Anton KUBÍK – kuchár pomocník
Šimon MADZÍK – kuchár pomocník
Milan POLOHA – manažér tímu
Martin SPIŠÁK – marketingová podpora
Štefan MIKLUŠ – realizačná podpora
Národný tím kuchárov a cukrárov SZKC súťažil v dvoch kategóriách:
– v kategórii „Reštaurácia národov“: bronzová medaila
– v kategórii „Chef´s Table“ : bronzová medaila
Tím Community Catering Slovakia
Súťažil v kategórii „Comunity Catering“ bronzová medaila
rávom teda môžeme byť na naše tímy pyšní. Opäť dokázali, že slovenská gastronómia je konkurencieschopná aj na svetovej úrovni. Potvrdili aj trvalo sa zvyšujúcu úroveň kulinárskeho umenia našej krajiny, pretože invencia, kreativita a angažovanosť boli zreteľné vo všetkých výstupoch našich súťažiacich
Na Slovensko sa nevrátili s prázdnymi rukami. Aj napriek tvrdej a náročnej konkurencii získali tri bronzové medaily, k čomu im naozaj srdečne blahoželáme a zároveň ďakujeme za reprezentáciu tak Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ako aj Slovenskej republiky.