Výstavisko v najväčšom a obľúbenom talianskom prímorskom stredisku na brehu Jadranského mora Kongresové centrum a výstavisko Fiera Rimini sa v dňoch 19 – 22. februára 2023 stalo miestom stretnutia obchodníkov ale aj milovníkov dobrého piva, nápojov a potravín a jedál. V 12 halách na ploche 60 000 m² sa Veľtrh „Beer&Food Attraction“.
Jedna z Hál výstaviska sa premenila na miesto „ súboja “ najlepších Európskych kuchárov a cukrárov. V dňoch 19 – 22. februára 2023 sa tu konalo Celoeurópske semifinálové kolo svetovej súťaže „ Glogal Chefs Challenge „ ktorú organizuje svetová organizácia Worldchefs WACS. Do kuchárskeho „ringu“ nastúpilo 37 najlepších kuchárov a cukrárov z Južnej, Severnej a Strednej Európy. Víťazi z každej časti Európy postúpili do finálového kola súťaže, ktoré sa bude konať v roku 2024 v Singapúre počas Svetového kongresu WACS. Súťažili dvojčlenné juniorské a seniorské tímy v zložení: súťažiaci a pomocník .
Aj Slovenský zväz kuchárov a cukrárov mal v súťaži svoje ohnivká. Farby Slovenska obhajovali : za juniorov Sebastián Tóth ( študent Hotelovej akadémie Košice) , ktorému pomocníka pridelil organizátor súťaže Taliansky zväz kuchárov. Úlohou súťažiaceho bolo za 75 minút pripraviť štyri porcie hlavného jedla, servírovaného na tanieroch, s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho chrbta. V kategórii kuchár senior súťažil tím Daniel Melicherik a pomocník Tomáš Rajtúk (SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota). Ich úlohou bolo v časovom limite 3 hodiny pripraviť 6 porcií dvojchodového menu, (predjedlo, hlavný chod) servírovaného na tanieroch. Na prípravu predjedla boli povinne určenými surovinami ryba „halibut „ a „teľací chrbát“
Súťaž bola náročná a konkurencia silná. Bystrým očiam certifikovaných komisárov WACS z rôznych krajín sveta neušiel žiadny detail. Preto si za získanie strieborných medailí, ktoré zdobia hrude oboch našich tímov, zaslúžia náš obdiv a poďakovanie. Ďakujeme im za dôstojnú a vynikajúcu reprezentáciu Slovenska a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Naša veľká vďaka patrí aj všetkým, ktorí naše tímy podporovali už v príprave na súťaž. Menovite generálnemu sponzorovi SZKC spoločnosti METRO Cash & Carry SR, Hotelovej akadémii v Košiciach, SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej sobote, personálu „Newgardens – restaurant Bratislava“, Mgr. Marte Rákociovej za tlmočnícke a prekladateľské služby, prezidentovi SZKC Vojtovi Artzovi, a predsedovi klubu „Národný tím kuchárov a cukrárov SZKC“ Jozefovi Hromjákovi za odbornú pomoc.