Staňte sa členom SZKC a využívajte zľavy na nákup zariadení a špeciálne ponuky. Zobraziť výhody →
Jazyk:

Po dvoch rokoch sa v Bratislave opäť stretli odborníci z oblasti gastronómie

Po dvoch  rokoch sa v Bratislave opäť stretli odborníci z oblasti gastronómie  

Už sme tomu skoro neverili, ale predsa sa to podarilo. Po dvoch rokoch sa pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva SR v priestoroch Výstavného a kongresového centra Incheba a s. v Bratislave opäť stretli odborníci zo segmentu HoReCa, ale aj milovníci dobrého jedla, na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2022.

Tento veľtrh je dlhodobo dôležitou platformou pre prezentáciu trendov a noviniek v segmente HoReCa. Aj napriek tomu, že gastro sektor bol veľmi hlboko zasiahnutý pandémiou koronavírusu , vystavovať prišli nielen menšie spoločnosti a živnostníci, ale aj také významné spoločnosti ako je METRO Cash & Carry SR , Ryba Žilina, Karloff, Mäspoma , Minit Slovakia a ďalšie.

Sprievodný program veľtrhu  sľuboval množstvo kulinárskych zážitkov. A počet návštevníkov veľtrhu bol naozaj prekvapujúco vysoký.

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a jeho generálny partner , spoločnosť METRO CASH & CARRY SR opäť privítali svojich odborných partnerov aj návštevníkov v spoločnej Expozícii.

Sprievodný program v tejto expozícii  sa niesol  pod heslom „Vône, chute a farby“. Bol plný súťaží, varenia na živo, ochutnávok a informácii.

V časti SZKC sa konalo finálové kolo súťaží kuchárov a cukrárov juniorov “ 11. ročníka Skills Slovakia Gastro junior METRO CUP 2022“ a „Skills Slovakia Gastro junior DEBIC CUP 2022“, ktoré v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania zorganizoval SZKC. Tieto súťaže ale aj nasledujúce prezentácie odborných škôl zameraných na gastronómiu a stravovanie – Hotelovej akadémie na Mikovíniho ul. v Bratislave a Súkromnej strednej odbornej školy –  Gastroškoly na Bieloruskej ul. v Bratislave potvrdili, že slovenská gastronómia má o svoj rozvoj v budúcnosti dobre postarané.

V celej spoločnej expozícii sa návštevníci počas všetkých štyroch dní mohli inšpirovať  aj množstvom praktických ukážok . V časti SZKC to boli informácie a degustácie výrobkov, ktoré ponúkala   AGRO RYBIA FARMA ,O.Z Handlová. Prekvapili rôznorodosťou ponuky z ryby chovanej na Slovensku  „sumček africký“. Od čerstvých filetov, cez nátierky, údeného filetu zo sumčeka a dokonca v ponuke bola aj veľmi chutná rybia klobáska.

Návštevníci sa mohli zoznámiť aj s ponukou pracovných odevov pre všetky kategórie zamestnancov gastronomických prevádzok, ktoré ponúka spoločnosť ZEDA s.r.o ,Gajary

V časti METRO Cash & Carry SR bol veľký záujem o predvádzanie rôznych druhov tuzemského aj exotického ovocia a zeleniny, chladeného mäsa, rýb, či morských plodov . Lákavou témou bolo otváranie a konzumácia ustríc či grilovanie hovädzieho mäsa. Návštevníci sa dozvedeli ako správne pripravovať pokrmy technikou „sous vide“, ako správne filetovať ryby, aké druhy kreviet existujú a ako ich správne použiť.

Súčasťou programu tu bola aj „Kuchárska Show „ pod taktovkou šéfkuchára spoločnosti METRO Cash &  Carry SR a zároveň aj prezidenta SZKC Vojta Artza. V tomto roku sa návštevníci dozvedeli, ako známy taliansky kuchár žijúci na Slovensku ,Andrea Ena pripravuje pravé talianske rizoto. n

V rámci show vystúpil aj víťaz  národného kola a účastník Európskeho kola prestížnej svetovej súťaže Bocuse d´Or 2022 Peter Duranský a jeho asistent Márk Janák, ako aj ďalšie súťažné tímy:

Jozef Hromják a Sebastián Tóth,

František PlavýOndrej Kulíšek, 

Andrej Syč, ktorému asistovať Juraj Hruška. 

Pozornosť návštevníkov upútali aj zaujímavé prezentácie šéfkuchára Petra Vargu , „Šuhajíci na panvici „  a Junior Zimnykoval.

Celé dianie a atmosféru  v oboch častiach spoločnej expozície po všetky štyri dni bravúrne podchytil svojim moderátorským výkonom Roman Juraško.

Na záver by sme radi poďakovali všetkým našim partnerom, bez ktorých by sa nám nepodarilo vytvoriť také súťažné podmienky a takú priaznivú atmosféru, ako vládla v našej expozícii. Zásluhu na tom mali:

Spoločnosť METRO Cash & Carry SR, generálny partner SZKC,

Spoločnosť   Incheba a. s. Bratislava,

spoločnosť SEBA Senátor Banquet s. r. o Bratislava 

spoločnosti Fagor Gastro CZ  a A-Z GASTRO Banská Bystrica  technologickí partneri SZKC

partneri súťaži :

spoločnosti ACCOM Slovensko   s. r o Banská Bystrica

spoločnosť Robot Coupe ,

spoločnosť ZEDA Gajary s.r.o ,

spoločnosť ZEUS Bratislava s. r. o, ,

spoločnosť Berndorf Sandrik s.r.o, Žarnovica

spoločnosť Tescoma s. r. o Púchov,

spoločnosť VÍNO MATYŠÁK s.r.o  Pezinok,

Mediálnym partnerom bol časopis GASTRO – Revue gastronómie , obchodu a CR

a spolupracujúcimi  školami boil Hotelová akadémia Mikovíniho 1, Bratislava, ktorej študenti pod vedení MOV a v spolupráci so spoločnosťou SEBA Senátor Banquet Bratislava  s.r.o sa starali o spokojnosť našich hostí,

Súkromná SOŠ Gastroškola na Bieloruskej ul. Bratislava za prezentácie zručnosti študentov

Všetkým úprimne a z celého srdca ďakujeme za pomoc a podporu.

 

Zdroj: archív SZKC a METRO Cash & Carry SR

Facebook
WhatsApp
Email
Print