Úspešní semifinalisti súťaží v odboroch kuchár a cukrár sa stretli vo finálovom kole súťaží Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP a JUNIOR GASTRO DEBIC CUP 2022.
V celoštátnych kolách súťaže Skills Slovakia odboru kuchár a cukrár sa počas dvoch dní prezentovala gastronómia. Budúci kuchári a cukrári sa na potešenie všetkých predstavili už prezenčne v Bratislave 28. – 29. apríla 2022, v rámci programu Medzinárodného veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2022 vo výstavnom a kongresovom centre Incheba Bratislava.
11. ročník postupovej celoslovenskej súťaže Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP, opäť poukázal na výnimočnosť, nadanie a talent mladých žiakov. Kuchár a cukrár sú odbory, ktoré sa už dnes právom radia medzi gastronomické umenie. Úloha pripraviť moderný teplý pokrm a vychádzať pritom z kulinárskych tradícií svojho regiónu je pre mladých kuchárov výzvou ako ukázať svoju šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu tohto odboru pred odbornou verejnosťou.
Taktiež cukrári, ktorí sa predstavili v 2. ročníku súťaže Danubius GASTRO JUNIOR DEBIC CUP svojimi skvelými cukrárskymi sladkými múčnikmi za kuchármi nezaostávali invenciou , chuťou a úžasnou úpravou na tanieri.
verejnosti svoju šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu tohto odboru pred odbornou verejnosťou..
Výsledky práce súťažiacich posudzovali komisie zložené z hodnotiteľov certifikovaných podľa kritérií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike.
Hodnotilo sa v zmysle Smerníc a hodnotiacich kritérií WACS. Čo znamená, že všetkým súťažným dezertom boli pridelené body a na základe týchto bolo súťažné jedlo zaradené do zlatého, strieborného a lebo bronzového pásma hodnotenia.
Hodnotitelia sa zamerali na hygienu, ochranu zdravia a čistotu priestorov kuchyne pri každej súťažnej úlohe, dodržiavanie gastronomických pravidiel, kreativitu, prípravu pracoviska, využitie surovín, chuť dezertu, jeho naaranžovanie na tanieri ,minimalizovanie odpadu surovín. Ďalej na hospodárenie, schopnosť riešiť problémy a nečakané situácie pri technológii spracovania, komunikačné schopnosti, schopnosť pohotovo reagovať, profesionálny prístup k práci a profesionálne vystupovanie za každých okolností.
Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí dokázali vytvoriť moderné jedlo či moderný reštauračný dezert so a zaujímavými úpravami pri splnení náročných hodnotiacich kritérií. Úsilie súťažiacich bolo ocenené aj hodnotnými vecnými cenami, ktoré poskytli partnerské spoločnosti METRO Cash & Carry SR, ZEUS BRAUN s.r.o Bratislava, spoločnosť Berndorf Žarnovica a spoločnosť Tescoma Púchov.
Za súťažiacich srdečne ďakujeme
To, že súťaž podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania dáva tomuto podujatiu svoju výnimočnosť, jedinečnosť.
Na tom, že finálové kolá súťaže sa mohli konať v príjemnom prostredí a prívetivej súťažnej atmosfére majú veľkú zásluhu predovšetkým partneri SZKC:
METRO Cash & Carry SR , generálny partner SZKC,
Incheba a.s. Bratislava
Fagor Gastro CZ
AZ-GASTRO s.r.o, Banská Bystrica
SEBA Senátor Banquet Bratislava a manželia Baránkovci
Hotelová akadémia Bratislava na Mikoviního ul. a jej študenti, ktorí pod odborným vedením MOV sa starali o hostí SZKC
a
Roman Juraško, ktorý súťaže opäť bravúrne moderoval po oba dni.
Program v expozícii príjemne spestrili žiaci Hotelovej akadémie Mikoviního ul. l Bratislava, prezentáciou a dekoráciou slávnostnej tabule a žiaci Súkromnej strednej odbornej školy Gastroškola v Bratislave, Bieloruska ul. l, ktorí priamo na mieste prezentovali zručnosť svojich žiakov a pre verejnosť po dva dni pripravovali malé degustácie koláčikov, keksíkov, limonád i lízaniek pre deti.
Srdečne ďakujeme
Na základe výsledkov hodnotenia bolo stanovené poradie umiestnenia celoslovenského finálového kola súťaže:
Na stiahnutie:
Výsledková listina FINÁLE METRO CUP 2022
Výsledková listina FINÁLE DEBIC CUP 2022