V dňoch 10. – 13. októbra 2019 sa vo Veľtržnom areáli v Prahe – Letňanoch konal už 9. ročník Medzinárodného veľtrhu hotelového a reštauračného zariadenia , potravinárstva a gastronómie FOR GASTRO & HOTEL 2018, na ktorom sa zúčastnila aj generálna tajomníčka SZKC Zuzana Dúžeková.. Pre tých, ktorí veľtrh nenavštívili, alebo ho zatiaľ nepoznajú prinášame o ňom krátku informáciu.. Tento je veľtrh zameraný predovšetkým na kontraktačné rokovania s tuzemskými i zahraničnými vystavovateľmi, výrobcami a obchodníkmi.
Na trhu si už našiel pevné miesto. .Každoročne poteší milovníkov dizajnu, profesionálov z gastronómie aj gurmánov. Tohtoročný veľtrh bol čo do rozsahu najväčší vo svojej osemročnej histórii. Výstavisko Letňany Praha privítalo takmer vystavovateľov z 15 krajín, prevažne z Európy. , ktorí prezentovali svoje služby , tovary a výrobky v 7 výstavných halách. Veľmi zaujímavý bol aj sprievodný program podujatia, v ktorom si na svoje mohli prísť HoReCa profesionáli, ale aj gurmáni.
Naša pozornosť bola zameraná najmä na gastronómiu a pracovné stretnutia. Expozícia partnerskej Asociácie kuchárov a cukrárov ČR bola prvým miestom, ktoré sme navštívili. Už tradične využívame možnosť stretnúť sa s kolegami a vzájomne sa informovať o novinkách a predebatovať aktivity, na ktorých by sme mohli vzájomne spolupracovať a podporiť sa. Tentokrát sme sa venovali problematike zabezpečenia školiacich aktivít pre hodnotiteľov národných cukrárskych súťaží. Zároveň sme mali možnosť sledovať prebiehajúcu prestížnu súťaž „Kuchár roka 2018/2019.
Navštívili sme expozíciu spoločnosti MAKRO Cash & Carry ČR, , ktorej dcérska spoločnosť METRO Cash &Carry SR je generálnym partnerom SZKC. Expozícia prinášala okrem ovocia a zeleniny naozaj širokú ponuku potravinárskeho sortimentu.
V expozíciu partnerskej spoločnosti FAGOR GASTRO CZ, nás privítal riaditeľ spoločnosti FAGOR GASTRO CZ so zastúpením pre ČR, SR a Maďarska pán Lukáš Seják . Spoločnosť ponúka integrálne riešenie pre sektor hotelov, pohostinstva a prádelníctva. Ich expozícia na veľtrhu bola rozsiahla a bohato navštevovaná najmä odborníkmi. Niet divu, lebo nadaný šéfkuchár spoločnosti pán Peter Lindr opäť naozaj brilantne predvádzal možnosti využitia viacerých druhov ponúkaných technologických zariadení. V čase našej návštevy pripravil delikátný rostbeef, ktorý sa priam rozpúšťal na jazyku. Jedlo bolo chuťovo dotiahnuté a veľmi pekne nastylované na tanieri.
Ďalším miestom rokovania bola spoločnosť NESTLÉ Česko s.r.o S pani Ing. Mirkou Cupákovou a Jiřím Středom sme prerokovali niektoré aktivity, na ktorých by sme v budúcnosti mohli spolupracovať. Predstavili aj výrobky , ktoré distribuujú pod značkou „ CHEF“ a sú zaujímavé pre kuchárov.
Sprievodný program tohto veľtrhu bol naozaj bohatý na prednášky, prezentácie a diskusné okrúhle stoly odborníkov. Žiaľ pre krátkosť času sme toho viac nestihli. Atmosféru veľtrhu Vám lepšie priblížia fotografie.