Občianske združenie Kukkonia v spolupráci s Junior klubom kuchárov a cukrárov SZKC, zorganizovali prvý ročník juniorskej súťaže kuchárov a čašníkov pre odborné školy s gastronomickým zameraním z južného Slovenska, ktoré sú v oblasti pôsobenia OZ Kukonia.
Organizačný výbor súťaže pracoval v zložení:
- Mgr. Jozef Baránek, predseda Junior klubu SZKC – riaditeľ súťaže,
- Imre Bindics, podpredseda Junior klubu SZKC – zástupca riaditeľa súťaže,
- Tímea Dóka, predseda OZ Kukkónia – tajomník súťaže.
Súťaž sa uskutočnila 3. 4. 2019 v Dunajskej Strede, v novovybudovanej MOL Aréne – VIP Gold zóne, ktorá bola dôstojným miestom na zorganizovanie takéhoto podujatia. Cieľom tohto podujatia bolo podporiť kreativitu mladých kuchárov a čašníkov a vyhľadávať talenty s ktorými by sa dalo pracovať pri zvyšovaní odbornej zdatnosti v týchto profesiách.
Kuchárov hodnotila odborná komisia v zložení: Imre Bindics – predseda poroty a členovia: Ivan Vozár člen Výkonného výboru SZKC, Viktor Segal a Szilveszter Horváth – členovia BocuseD“Or academy Maďarsko.
Čašníkov hodnotil gastro odborník Ladislav Polák, bývalý hotelový manažér a vysokoškolský pedagóg Kőmíves Csaba, a sommelier Kovács Attila. Súťažiaci v odbore kuchár pripravovali hlavné mäsité jedlo s hlavnou zložkou – bravčová panenka, ktorá bola určená pre všetkých súťažiacich. Hodnotenie vychádzalo z propozícii a zásad WACS. V odbore čašník bodlo úlohou súťažiacich pripraviť slávnostnú tabuľu na jedni zo štyroch určených tém. Druhou úlohou bol správny servis červeného vína pre hostí k podávanému jedlu.
Na súťaži sa zúčastnili nasledovné školy:
- Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM – Alokované pracovisko Veľký Meder
- Stredná odborná škola rozvoja a vidieka s VJM, Dunajská Streda
- Súkromná stredná odborná škola s VJM, Dunajská Streda
- Súkromná stredná odborná škola SD (Spotrebné družstvo) Jednota, Šamorín
- Súkromná stredná odborná škola s vyučovacím jazykom maďarským, Kolárovo
- Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM, Mostová
- Stredná odborná škola obchodu a služieb Z. Kodálya, Galanta
Výsledky súťaže v kategórii kuchár :
- 1/ Milan Kováč, Stredná odborná škola obchodu a služieb Z. Kodálya, Galanta, Víťazné menu: Bravčová panenka s medvedím cesnakom a slaninkou, kukuričná polenta, espuma zo šípkovej omáčky
- 2/ Noémi Kovács, Stredná odborná škola rozvoja a vidieka s VJM, Dunajská Streda
- 3/ Ján Árva, Súkromná stredná odborná škola SD (Spotrebné družstvo) Jednota, Šamorín
V kategórii čašník bolo nasledovné poradie:
- 1/ Viktória Hajas, Stredná odborná škola rozvoja a vidieka s VJM, Dunajská Streda
- 2/ Zsolt Ballán, Súkromná stredná odborná škola s VJM, Kolárovo
- 3/ Barbara Fekete, Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM, Mostová
- 4/ Melinda Nagy, Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM – Alokované pracovisko Veľký Meder