Výsledková listina Finálového kola celoštátnej súťaže SKILLS SLOVAKIA Gastro Junior METRO CUP 2018 / 2019 v odbore kuchár – 8.ročník postupovej súťaže žiakov hotelových akadémií a stredných odborných škôl v odbore kuchár v školskom roku 2018/2019 Skills Slovakia – Gastro Junior METRO CUP – KUCHÁR
sa konal na základe vyhlásenia súťaže MŠVVaŠ SR podľa organizačno-technickýchpokynov pre školský rok 2018/2019, ktoré zostavil metodický a organizačný garant – Štátny inštitút odborného vzdelávania, odbor podpory smerovania mládeže (ďalej len ŠIOV) v spolupráci s odborným garantom – Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov (ďalej len SZKC). Súťaž sa konala pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Cieľovou skupinou boli žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl SR.
Celkovo sa do súťaže prihlásilo 27 žiakov z 27 škôl. Z toho sa až do finále prebojovalo 6súťažiacich
Finále súťaže sa konalo v Bratislave v rámci sprievodného programu Medzinárodného veľtrhu Danubius Gastro 2019 v Bratislave . Súťaž prebiehala v súťažnom kuchynskom štúdiu, vybavenom špičkovou gastronomickou technológiou, ktorú na tento účel zapožičali renomované spoločnosti FAGOR GASTRO ČZ a A-Z Gastro Banská Bystrica. Vybavenie štúdia umožnilo súťažiť trom žiakov v rovnakom čase.
Súťažiaci mali za úlohu pripraviť 4 porcie hlavného teplého pokrmu s prílohami v časovom limite 150 minút.
Podmienky finálového kola boli prísnejšie, keď súťažiaci pracovali formou MYSTERY BOXU, teda bez predchádzajúceho poznania surovín na prípravu jedál. Suroviny boli k dispozícií v potrebnom množstve z viac ako 50 druhovv MYSTERY BOX-E. Základnou surovinou bola bravčová panenka, hovädzia, kuracie prsia, kuracie stehná a kačacie prsia,. Ostatné suroviny boli rôzne cestoviny, zemiaky, zelenina, ryža, olej, koreniny, a suroviny používané v bežnej kuchyni. Špeciálne suroviny boli agar, gelan. Vylosovať si museli druh mäsa a následne k nemu vybrať ostatné suroviny. Na základe výberu mäsa a ostatných surovín na mieste s pomocou svojich pedagógov v časovom limite 30 minút vypracovali receptúru jedla. Na samotnú prípravu jedla potom mali časový limit 120 minút.
Výsledky ich práce nezávisle od seba posudzovali dve komisie – technická, a degustačná komisia, ktorá výsledky posudzovala bez poznania identity súťažiaceho , len pod určeným pseudonýmom súťažiaceho. Na záver sa pridelené body oboch komisii spočítali a spriemerovali.
Prácu súťažiacich žiakov posudzovali dve hodnotiace komisie , ktorých členmi boli známe profesionálne osobnosti gastronómie.
Technická komisia:
- Maroš Hruška, šéfkuchár siete reštaurácií Angelina Dublin, certifikovaný hodnotiteľ Svetovej organizácie kuchárskych spolkov WACS – Worldchefs pre súťaže na svetovej úrovni,
- Ivan Vozár, manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov,
- Daniel Melicherik, predseda Bratislavského klubu SZKC a kapitán Slovenského národného juniorského tímu kuchárov a cukrárov
Degustačná komisia:
- Vojto Artz,prezident SZKC ,
- Mgr Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu SZKC,
- Andrej Časnocha, expert Euroskills.
Všetci hodnotitelia SZKC sú certifikovaní podľa kritérií WACS pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike. Ani jeden hodnotiteľ nebol v konflikte záujmov.
Hodnotilo sa v zmysle Smerníc a hodnotiacich kritérií WACS. Čo znamená, že všetkým súťažným jedlám boli pridelené body a na základe týchto bolo súťažné jedlo zaradené do zlatého, strieborného a lebo bronzového pásma hodnotenia.
Na základe výsledkov hodnotenia bolo stanovené poradie umiestnenia celoslovenského finálového kola súťaže:
I. |
Matej Janičík | Hotelová akadémia Hlinská 31, Žilina | 77,8 | 1 miesto |
II. |
Dávid Dúbravský | SOŠ hotelová, Hor. Smokovec, Vysoké Tatry | 72 | 2.miesto |
III. |
Peter Balala | SOŠ obchodu a služieb, Čadca | 63 | 3. miesto |
IV. |
Tamara Zakál | SOŠ obchodu a služieb, Komárno | 56 | 4. miesto |
V. |
Jakub Baráni | Hotelová akadémia, L.Mikuláš | 53,5 | 5. miesto |
VI. |
Medea Hubinská | SOŠ obchodu a služieb, Piešťany | 52 | 6 miesto |